Македонският филм "Трето полувреме" кандидат за Оскар за чуждоезичен филм

Филмът "Трето полувреме" на македонския режисьор Дарко Митревски е между 10 кандидати за номинация за Оскар за най-добър чуждоезичен филм, които ще бъдат представени в Лос Анжелис. Тези филми ще бъдат прожектирани от 1 до 7 ноември на американския филмов пазар, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

Филмът ще бъде прожектиран днес в Бевърли хилс в рамките на така наречените прожекции за Оскар, които се организират от международната мрежа за представяне на европейско кино European Film Promotion и програмата за медии на ЕС.

Изпратени са над 1700 покани до професионалисти и дистрибутори, а членовете на Американската филмова академия са поканени от американския публицист Татяна Детлофсон, ангажирана с промоцията на европейските филми на прожекциите за Оскар, отбелязва агенцията.

"Трето полувреме" е филм, чието действие се развива през Втората световна война, а сценарият му, според български евродепутати, "търси насаждане на омраза срещу България". Във филма има сцени, в които българската армия помага на германската в транспорта на евреи в лагерите на смъртта.

Премиерата на филма бе през септември на фестивала "Братя Манаки" в Битоля. Тогава режисьорът Дарко Митревски каза, че цяла година са го преследвали слухове във връзка с филма, чиято цел била "този филм изобщо да не се появи".

"Правеха се възражения в Европейския парламент, опити пред чешкото правителство да спре парите, 11 месеца бях оплюван в техните (българските - бел. ред.) медии и намирах части от интервюта, които никога не съм давал, и изказвания, в които говоря против българския народ - нещо, което никога през живота си не бих изговорил", каза Митревски след премиерата на филма в Македония през септември.

Тогава режисьорът показа куп архивни документи, които по неговите думи показвали на чия страна е била България в началото на 40-те години и по чие нареждане на 11 март 1943 г. 7200 македонски евреи са били събрани от домовете им и депортирани в лагера Треблинка.

Споделяне

Още от Балкани