Македонският научен институт иска в Скопие да си признаят, че говорят български

Президентът Пендаровски обаче не очаква пречки от София

Паметник на цар Самуил в Скопие.

Mакедонският научен институт поиска българското правителство да постави осем задължителни условия на Скопие във връзка с очакването Северна Македония да получи дата за начало на преговорите с ЕС.

Академичната организация е създадена още през 1923 година и има за основна цел да проучва историята на Македония. 

Македонският научен институт иска да се признаят българските корени на населението в историко-географската област Македония, включително и в пределите на днешната Северна Македония, да се осъдят политическите убийства и репресии срещу българи след 1944 г., да се променят учебниците и помагалата, да се отстранят надписите върху паметници и музейни експонати с антибългарско съдържание, да се преосмислят националните празници, насочени неправомерно срещу българите и българската държава.

Освен това трябва да са преустанови езика на омразата към българите в медиите, да се признае, че официалният език според конституцията на Северна Македония е формиран на основата на български говори, както и да се предоставят граждански и политически права на българите, еднакви с правата на другите етноси в Северна Македония с включването им в конституцията.

Очаква се вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов да настоява за по-твърд подход в преговорния процес и вероятно ще повдигне въпроса още на правителственото заседание в сряда. Някои от вече лансираните по-твърди условия към Скопие обаче много трудно могат да бъдат приети, а в същото време дават сила на антибългарските коментари в югозападната ни съседка. Други пък вече са заложени в Договора за добросъседство, но няма сериозен напредък по тях.

Македонският научен институт призовава правителствата на двете държави да започнат директен политически диалог в духа на Договор за добросъседство и да не допуснат противоречията между Северна Македония и България да се превърнат в проблеми на ЕС, пише в позицията на Македонският научен институт.

Македонският президент: Българската позиция е вътрешнополитически въпрос

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обаче е сигурен, че България няма да блокира даването на дата за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз. Той коментира във вторник, че българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешешнополитически въпрос и няма да бъде представена на предстоящия Европейски съвет, на който се очаква Скопие да получи дата за начало на преговорите за членство.

Очаква се още тази седмица правителството да формира официална позиция преди срещата на върха на ЕС по-късно през октомври. Кабинетът вече обяви, че няма да спъва Скопие, но ще постави ясни условия да "не си играе повече с историята" и при необходимост ще я спре по време на преговорния процес. 

"Първо да получим дата, а след това всички страни членки на ЕС трябва да съставят рамка за преговори от техен национален аспект. Ние ще определим своите позиции за преговори в съответствие с това, което страните членки поискат от нас. Ако въобще дойде на дневен ред този въпрос /за блокирането на преговорите/, това ще стане към средата на следващата година, когато започне да тече процесът на преговори", каза Пендаровски.

Според него е невъзможно да се коментира преговорна позиция, чиито елементи все още не са ви известни.

"Да видим първо елементите и тогава ще координираме нашата позиция според тях", добави той.

Манипулацията минава през учебниците

Зам.-председателят Македонския научен институт доц. Георги Николов акцентира на необходимостта да се прецизира съдържанието учебниците и да се обърне внимание и на музеите и начина, по който те представят историческите факт.

По думите му обикновеният човек е манипулиран не само с медиите, но и с учебния материал.

"Държавното управление в Северна Македония трябва да избере: лъжата или истината за историята. Този избор ще предопредели и нашето, българско решение и отношение за членството ѝ в ЕС", посочва Македонският научен институт в своята декларация.

Организацията настоява управляващите в Македония да преосмислят политиката си за миналото и истината за него, защото опитите да се търси "македонска идентичност" от средните векове до днес са анахронични и обречени на неуспех".

"Пътят към Европа не свършва през есента на 2019 г. с поканата за членство. Напротив, това е само начало, полагащо основите на цялостно преустройство, демократизация и адаптиране на духовната сфера, вкл. култура, наука, образование, медии и др. към изискванията на Европейския съюз, засягащи взаимоотношенията на Р Северна Македония със съседните държави, между които и България", пише още в декларацията.

Преди повече от две години София и Скопие подписаха Договор за добросъседство, според който обща комисия трябва да изчисти спорните исторически въпроси. Тя обаче работи бавно и досега на дава оптимизъм, че скоро може да завърши работата си.  

Споделяне

Още по темата

Още от България