Македонският парламент избра Зоран Заев за премиер

Депутатите одобриха новия кабинет, слагайки край на 6-месечната политическа криза

Снимка: БГНЕС

Македонският парламент избра лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев за премиер на страната и предложеното от него правителство, слагайки край на 6-месечната политическа криза, съобщават световните информационни агенции.

Новият кабинет бе избран с 62 на 44 гласа около полунощ. Петима депутати се въздържаха, а деветима не присъстваха на заседанието, предава Асошиейтед прес в четвъртък.

Зоран Заев, който е на 42 години, се закле като премиер веднага след вота. Така бе сложен край на продължилото 11 години управление на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ, отбелязва ДПА.

Бизнесменът и бивш кмет на Струмица състави коалиция с две партии на етническите албанци, за да контролира 62 от местата в 120-членния парламент. Неговата партия се класира втора на изборите през декември, след ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който също не успя да спечели мнозинство, припомня АП.

Заев обвини Груевски в корупция и в незаконно подслушване на хиляди македонци. Политическата криза в страната започна през 2015 г., когато Заев започна да публикува записи от подслушани разговори.

"Концепцията за едно общество за всички е бъдещето на Македония", заяви Зоран Заев в парламента и отхвърли критиките на опонентите, че неговото обещание да подобри положението на етническите албанци може да подкопае суверенитета на страната.

Около една четвърт от населението на Македония са етнически албанци, а междуетническото напрежение докара страната на ръба на гражданска война през 2001 г., припомня още АП.

Според коалиционното споразумение девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях.

Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към ЕС и НАТО. Той иска да започне преговори с ЕС и НАТО възможно най-скоро. 

Македония има статут на кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Съседна Гърция блокира присъединяването на Македония към НАТО заради дългогодишния спор за името на страната, като гърците имат възражения и за присъединяването на Македония към ЕС.

Заев избра за външен министър бившия преговарящ с Гърция Никола Димитров. Радмила Шекеринска, бивш министър на европейската интеграция, ще бъде министър на отбраната. Правителството на Заев има общо 26 членове.

Новият премиер обеща да се бори с корупцията и да подобри стандарта на живот като увеличи минималната работна заплата на 12 000 денара, а средната – на 30 000 денара (съответно 215 и 540 долара), отбелязва ДПА. В момента минималната заплата в Македония е 9000 денара, а средната – 22 500 денара. 

Президентът Георге Иванов отказваше да даде мандат на Зоран Заев, обвинявайки го, че застрашава целостта и суверенитета на Македония.

Кризата заплашваше да подпали отново междуетнически конфликт. Партиите на етническите албанци поставиха като условие за включването си в бъдещето правителство обявяването на албанския език за втори официален в страната. Последва месец на протести в цяла Македония. Заради разногласия около избора на нов председател на парламента през април сградата на Наодното събрание бе щурмувана от националисти и над 100 души бяха ранени, припомня БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?