Maкедонският парламент одобри договора за името с Гърция

Премиерът заплаши президента с импийчмънт, ако се опита да го саботира

Maкедонският парламент одобри договора за името с Гърция

Македонският парламент одобри в сряда договора с Гърция за новото име, а премиерът Зоран Заев заплаши президента Георге Иванов с импийчмънт, ако откаже да го подпише. 

69 депутати гласуваха "За" ратификацията на споразумението и нито един не беше против. Представителите на опозиционната  ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала по време на гласуването. 
 
Сега договорът ще бъде изпратен до президента Георге Иванов за подпис, който има една седмица да се произнесе по него. Ако наложи вето, договорът ще трябва да се прегласува в парламента. В този случай за него ще трябва да гласуват поне 61 народни представители.
 
През септември споразумението ще мине и през референдум, който е планирано да се проведе през септември. 
 
"Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език", каза премиерът Зоран Заев и съобщи, че Скопие ще получи покана за членство в НАТО на срещата на високо равнище на алианса на 11 и 12 юли в Брюксел.
 
Малко по-късно председателят на парламента Талат Джафери подписа закона и го изпрати в кабинета на президента Георге Иванов, който има срок от седем дни да го подпише.
 
Президентът oт своя страна повтори, че няма да подпише договора, защото го смята за вреден.
 
Очаква се Македония да уведоми за решението да ратифицира договора и Гърция, която на свой ред трябва да заяви пред Съвета на Европейския съюз, че подкрепя започването на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.
 
Заев заплаши Иванов с импийчмънт 
 
Малко преди гласуването в парламента Заев предупреди Георге Иванов, че ако не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава. 
 
Toй каза пред телевизия Канал 5, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов. 
 
"Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви Заев.
 
В отговор Георге Иванов призова Заев веднага да започне процедурата по искане за отстраняване на държавния глава.
 
"Призовавам Заев с това мнозинство от две трети, което е необходимо за промени на Конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за уточняване на отговорността на президента и гласуването на импичмънт", каза Иванов.
 
"Въпреки заканите и натиска, аз оставам на позицията си, че става въпрос за вреден договор", добави той.  
 
Заев призова за обединение в интерес на общото бъдеще.
 
Заев обаче е на мнение, че "има ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, в продължение на векове и столетия". 
 
"Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за географско име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на гражданите и на нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс за споразумението", каза Заев, цитиран от БГНЕС. 
 
Той припомни, че споразумението е подкрепено от всички международни партньори, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще. Заев очаква дата за преговори от Съвета на ЕС до края на месеца.
 
"Вместо горчивината и гнява, нека заедно да пишем бъдещите страници, да водим гражданите към обща процъфтяваща Македония, следвайки примера на напредналите европейски държави. Получаваме приятел и стратегически партньор, гарантираме стабилността и сигурността на Македония, отваряме пътя към ЕС и НАТО. Ние постигаме стремежа на нашите предци да бъдат признати от всички като македонци, говорещи македонски. Това е исторически акт, чрез който Македония и гражданите ѝ имат шанс", добави той. 
 
Протестите продължават 
 
Опозиционната ВМРО – ДПМНЕ определи договора с Гърция за национално предателство и поиска оставката на Заев. В центъра на Скопие всеки ден има и протести срещу споразумението, което трябва да приближи Македония до членство в НАТО и Европейския съюз. 
 
Във вторник вечерта демонстрантите поискаха оставка на правителството и скандираха името на президента Иванов и лозунги като "Не си даваме името, Македония на македонците“.
 
Те обявиха, че няма да се откажат от протестите и ще се събират всеки ден в 20 часа пред парламента, докато договорът не бъде анулиран. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят