Македонският парламент одобри новото коалиционно правителство

След двудневни дебати македонският парламент одобри новото консервативно правителство на страната, предаде в неделя Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Номинираният за министър-председател Никола Груевски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, получи 68 гласа срещу 22 при общо 120 места в парламента.

Седемнайсет депутати от етническата албанска партия Демократичен съюз за интеграция бойкотираха вота в знак на  протест, че са изключени от новото правителство. Тринайсет други депутати се въздържаха или не присъстваха на гласуването.

Когато партията на Груевски спечели изборите на 5 юли, той обеща новият кабинет да стимулира икономиката на Македония, пострадала от корупция и оскъдни инвестиции.

"Вече изпълних едно обещание, поканих способни и опитни хора в моето правителство", каза Груевски пред депутатите преди вота. Двама вицепремиери в новия кабинет са получили образованието си в САЩ и са натоварени със задачата да привлекат чуждестранни инвестиции.

Груевски избра за коалиционен партньор другата етническа албанска партия Демократична партия на албанците, която е традиционен партньор в консервативните правителства в Македония. Сега тя разполага с четири министерски поста - здравеопазване, образование, култура и околна среда.

Вицепремиери на Груевски в новото правителство са  Зоран Ставревски от ВМРО-ДПМНЕ, който ще отговаря за икономическите въпроси, Имер Селмани от Демократичната партия на албанците, който ще се занимава с изпълнението на Рамковия договор, евроинтеграцията ще е приоритет на Габриела Коневска-Трайковска  от ВМРО-ДПМНЕ,  а Живко Янкуловски от  Нова социалдемократическа партия ще следи земеделието и образованието.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?