Македонският парламент одобри новото правителство начело с Бучковски

Македонският парламент одобри в петък новото коалиционно правителство, оглавено от социалдемократа Владо Бучковски, предадоха АП и АНА.

В речта си след гласуването Бучковски обеща правителството да работи за преодоляване на икономическите и социалните проблеми и за подобряване сигурността на страната.

Приоритетите на новото правителство ще са засилване на работата за присъединяване на Македония към НАТО и ЕС, реформи в съдебната система, борба с корупцията и организираната престъпност, прилагане на Охридското мирно споразумение и насърчаване на икономическото развитие на страната.

Новият македонски премиер обеща до края на мандата на правителството, през есента на 2006 година, Македония да получи покана за присъединяване към НАТО и статут на кандидат за ЕС.

В правителството участват Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) на Владо Бучковски с шестима министри, Демократичният съюз за интеграция с петима министри, и Либерално-демократическата партия на кмета на Скопие Ристо Пенов с четирима министри.

В състава на правителството влизат 15 министри и четирима вицепремиери - отговарящ за европейските въпроси - Радмила Шекеринска (СДСМ); отговарящ за прилагането на Охридското споразумение - Муса Джафери (ДСИ); отговарящ за икономическите въпроси - Минчо Йорданов (независим, предложен от СДСМ); отговарящ за политическите въпроси - Йован Манасиевски (ЛДП).

Външен министър ще е Илинка Митрева (СДСМ), на отбраната - Йован Манасиевски (ЛДП), на вътрешните работи - Любомир Михайловски (независим, предложен от СДСМ).

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?