Македонският парламент ратифицира споразумението за границата с Косово

Парламентът на Македония ратифицира споразумението за демаркация на 150-километровата граница с Косово и така откри пътя за пълно установяване на дипломатически отношения. Споразумението бе ратифицирано в събота вечер с гласовете на 72-ма от 120-те депутати в македонския парламент, 11 гласуваха против, съобщи Франс прес.

Косовският парламент ратифицира по-рано същия ден споразумението с минимално мнозинство от 81 гласа (от общо 120 членове на парламента), при минимум 80 необходими за утвърждаване на международни споразумения.

Според македонските медии спорна е била територия от 20 000 хектара в района на македонските села Дебалде и Танушевци. Властите в Прищина оспорваха границата, както бе дефинирана през 2001 г. между Скопие и Белград. Косово, което провъзгласи независимост през февурари 2008 г., тогава бе област на Сърбия.

Властите в Прищина твърдяха, че косовските селяни не можели да стигнат до нивите си заради тази граница. Скопие призна през октомври 2008 г. независимо Косово, но отказваше да установи пълни дипломатически отношения с Прищина, докато не бъде решен проблемът с демаркацията. Спорната зона бе използвана от албански въоръжени бойци през 2001 г. Полицията твърди, че сега се използва от контрабандисти.

Македонският премиер Никола Груевски заяви, че споразумението ще донесе по-голяма стабилност, тъй като урежда важен регионален въпрос. Дълбоко съм убеден, че това е голям успех за Македония, защото закриваме граничния въпрос, който от години никой не можеше да реши, каза Груевски. Той увери обществеността, че страната не е отстъпила нито милиметър от територията си.

Депутатите от опозиционната Либерална партия напуснаха залата по време на гласуването, заявявайки, че то нарушава конституцията на страната. "Македонската конституция е ясна - или парламентът трябва да ратифицира сделката с разширено мнозинство, или тя трябва да бъде одобрена с референдум. Ние не получихме отговор дали Македония всъщност се е съгласила на промяна на територията ѝ с тази сделка", каза Андрей Жерновски от Либералната партия.

Демаркацията ще разгневи и някои косовски албанци, които претендират, че притежават около 6100 акра земи вътре в Македония.

Ръководството и на двете страни показа голяма решителност и направи важна стъпка за осигуряването на регионалната стабилност, заяви в комюнике американското посолство в Скопие. Сделката, подписана в петък, бе кулминация на месеци на преговори под егидата на ЕС и САЩ, които имат над 1000 войници, патрулиращи в зоната от косовската страна.

Споделяне

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?