Македонският премиер пропуска Симеон в София

Македонският премиер Бранко Цървенковски няма да се срещне с българския си колега Симеон Сакскобургготски при посещението си в София на 22 и 23 юни. Той пристига по покана на лидера на БСП Сергей Станишев и ще открие заедно с президента Първанов българо-македонски бизнес форум.

От пресслужбата на правителството заявиха, че по време на визитата на Цървенковски в София премиерът ще е в йорданската столица Аман, където ще участва в извънредната годишна среща на Световния икономически форум "Виждания за едно споделено бъдеще", която е посветена на възстановяването на Ирак.

Програмата за посещението на Цървенковски бе разпространена от пресцентъра на БСП.

Македонският премиер води в София министъра на икономиката Илия филиповски, директора на управление "Митници" Любомир Михайловски и други членове на кабинета, както и 30 бизнесмени. Те обаче няма да се срещнат с членове от икономическия екип на българското правителството. В смесения бизнес-форум ще участва единствено министърът на държавната администрация Димитър Калчев, бивш кмет на БСП.

Говорителят на правителството Димитър Цонев заяви пред Mediapool, че за пръв път чува за подобно участие на Калчев и не можа да каже кога и кой го е одобрил. Министърът на икономиката Николай Василев ще е на едноседмично посещение в Испания и Португалия, докато в София ще се открива българо - македонския икономически форум.

Според македонски източници, Бранко Цървенковски, който е и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, връща визитата на партийния си другар Сергей Станишев, който през пролетта на т.г. заведе бизнес-делегация в Скопие. След като той е приел да посети София по партийна линия, е съвсем естествено премиерът Сакскобургготски да няма отношение към тази визита, коментираха източниците. От своя страна БСП и нейният президент Първанов се опитват да поемат инициативата в българо-македонските отношения, възползвайки се от факта, че техният партиен партньор Бранко Цървенковски е на власт в Македония.

По време на посещението си в София македонският премиер все пак ще има среща с висш представител на управляващото мнозинство у нас - председателя на парламента Огнян Герджиков.

Българо - македонският бизнес форум ще бъде открит на 23 юни в хотел "България" от председателя на БСК Божидар Данев, който заедно със Санишев е посочен като инициатор на посещението. Приветствия ще поднесат министърът на държавната администрация Димитър Калчев, министърът на икономиката на Македония Илия Филиповски и председателят на БСП Сергей Станишев.

На 22 юни Цървенковски ще даде съвместна пресконференция със Станишев.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?