Македонският премиер съди опозиционен лидер за 500 000 евро

Премиерът на Македония и лидер на партията ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е завел дело за клевета срещу опозиционния лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев. Груевски е поискал обезщетение от 500 000 евро.

 

Причината за делото е заради разпространен от Заев аудиозапис преди последните парламентарни избори, който навява съмнения, че Никола Груевски е участвал в крупна корупционна схема.

 

Записът трябваше да внуши на избирателите, че при продажбата на "Македонска банка" през 2004 година Никола Груевски е искал подкуп.

 

Дни преди изборите директорът на центъра за комуникация на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски обяви, че СДСМ и лидерът ѝ Зоран Заев са стигнали дъното, а опозиционната партия си служи с фалшификати и лъжи.

 

Предсрочните парламентарни избори в Македония бяха на 27 април. На тези избори ръководената от премиера ВМРО-ДПМНЕ спечели малко над 42 процента от гласовете. За партията на Зоран Заев, СДСМ, гласуваха близо 25 процента от гласоподавателите. Опозиционерът Заев заяви, че партията му няма да признае изборите. От СДСМ също съдят Никола Груевски.

 

Преди пет дни 32 депутати от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) подадоха оставки в знак на протест срещу "нечестните" избори.

Споделяне

Още от Балкани