Македонският премиер се обяви за нови избори

Няма изгледи за изход от политическата криза в югозападната ни съседка

Премиерът Емил Димитриев

Изходът на политическата криза в Македония е провеждането на нови парламентарни избори заедно с регионалните, заяви премиерът Емил Димитриев.

Според него единствената гаранция за запазване на целостта на страната е развиването на силно гражданско и мултиетническо общество.

"В следизборния период в Македония се отвориха дискусии, които остро засягат конституционния ред на страната и които не бяха част от предизборната кампания или много малко се говореше за тях“, каза премиерът.

По думите му по такива теми решение може да се вземе само от народа на нови парламентарни избори.

Македония вече месеци наред е в политическа криза и няма изгледи тя да бъде решена.

Победителят на предсрочните избори ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство, а президентът Георге Иванов отказа да даде мандат на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев. Протестите в страната продължават, като се стигна и до блокиране на пътища с искане за запазване на единството на републиката и срещу бъдещата коалиция между социалдемократите и три албански партии. Конкретната причина за недоволството стана приемането на т.нар. Албанска платформа, която предвижда промяна на конституцията, на държавните символи и въвеждането на албанския като официален език на цялата територия на Македония.

Емил Димитриев коментира, че провеждането на нови избори ще даде възможност на всички партии да представят преди изборите своите планове за управление.

"Гражданите трябва да имат по-ясна представа на кого дават гласа си и в каква посока ще се движи работата в бъдеще“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

Подобна позиция изрази по-рано тази седмица и лидерът на управляващата ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

Той вижда два възможни изхода от кризата - провеждане на предсрочни парламентарни избори, заедно с местните през месец май или пък лидерът на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев да се откаже от "Албанската платформа" и да сформира кабинет на малцинството с подкрепата на нашите депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа