Македонският президент даде амнистия на всички замесени в скандала с подслушването

ЕС порица решението му, а опозицията поиска оставката му

Георге Иванов

Mакедонският президент Георге Иванов обяви, че е взел решение да даде обща амнистия за всички, които са заподозрени в участие в скандала с подслушването.

“Твърдо вярвам, че решението, което взимам е в интерес на държавата и нацията, нейната стабилност и независимост. С една дума да се сложи край на агонията на Република Македония“, заяви Георге Иванов.

По думите му ”политиката се е превърна в това кой ще започне повече криминални разследвания или ще предяви криминални обвинения срещу другия”.

"Нещата толкова се оплетоха, че никой не може да ги разплете", добви той.

Лидерът на опозицията Зоран Заев коментира, че решението му е равносилно на преврат и призова президента да подаде оставка.

Македонската опозиция миналата година разпространи множество подслушани телефонни разговори, направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриха правителствен контрол над журналисти и съдии, манипулиране на изборите и други злоупотреби.

ЕС организира преговори между основните партии в Македония, които доведоха до споразумение, според което бе назначен специален прокурор, който да разследва разкритията, а Груевски се съгласи да има предсрочни избори, които сега се очаква да се произведат през юни.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан критикува решението на Иванов и постави под съмнение възможността за произвеждане на заслужаващи доверие избори в Македония скоро.

Европейският комисар по разширяването заяви, че последните действия на македонското ръководство са застрашили перспективите на бившата югославска република за сближаване с ЕС и НАТО.

"Днешните действия на президента (Георге) Иванов не отговарят за моето разбиране за върховенство на закона", посочи еврокомисарят в Туитър.

"В светлината на това развитие, имам сериозни съмнения дали все още са възможни заслужаващи доверие избори".

"Политическите лидери трябва да знаят, че действията, които видяхме напоследък, поставят евроатлантическото бъдеще на тяхната страна в сериозен риск. Демокрацията означава компромис и служба на гражданите. Призовавам всички политически партии да се върнат на масата на преговори и да работят за реформи", посочва европейският комисар по разширяването. 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани