Македонският президент даде на Заев мандат за правителство

Очаква се СДСМ да формира кабинет с албанските партии

Зоран Заев (ляво) получава мандата за съставяне на правителство от президента Георге Иванов.

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. Мандатът за формиране на правителство бе даден след като бяха отстранени пречките и осигурени гаранциите, за които настояваше държавният глава, за запазване на унитарния характер на държавата и спазване на конституцията, съобщава агенция МИА.

"Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на член от конституцията за определяне на мандат за съставяне на правителство“, заяви държавният глава.

Зоран Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за получаване на мандат, т.е. председателят на парламента Талат Джафери е изпратил писмо до президента Иванов за формиране на парламентарно мнозинство, а той - като мандатоносител, е изпратил изявление под формата на гаранция.

Според местните медии Заев е дал гаранции, че така наречената "албанска платформа", която предвиждаше признаването на албанския за втори официален език в страната, няма да е основа на новото правителство.

"В името на формирането на парламентарно мнозинство първо гарантираме защита на унитарния характер, суверенитета, териториалната цялост, независимостта, мултиетническия характер, защитата на конституционния ред и на държавните интереси и подобряване на живота на всички граждани, независимо от тяхната религиозна, етническа или езикова принадлежност, зачитане на основните демократични принципи и върховенство на закона, без да се поставя Македония в състояние на подчиненост. Нито един документ, платформа, акт, декларация, противоречащи на предходните алинеи, не могат да бъдат условие за формиране на правителството на Македония“, се казва в официалното изявление на Заев.

Досега държавният глава отказваше да връчи мандата именно с аргумента, че подкрепата на Заев за "албанската платформа" застрашава неделимостта на балканската държава.

Очаква се Заев да се опита да формира правителство с партиите на етническите албанци Демократически съюз за интеграция (ДСИ), Албански алианс и Беса.

Взетият от Заев мандат е резултат от парламентарните избори, проведени на 11 декември миналата година, на които неговата партия спечели 49 депутатски места. Два мандата повече получи ВМРО-ДПМНЕ, но нейният лидер Никола Груевски, който пръв получи мандат за съставяне на правителство, не успя да си осигури парламентарно мнозинство.

Новото парламентарно мнозинство е съставено от СДСМ и три албански партии - ДСИ, Албанския алианс и Беса – и разполага с 67 депупатски гласа. Преговорите за съставяне на новото правителство започват сега, тъй че все още не е ясно дали партията Беса ще бъде част от него, независимо че тя даде подкрепата си за Заев като мандатоносител.

Заев има 20 дни, за да представи пред Събранието (парламента на Македония – бел. ред.) програма и състав на правителството.

Македония бе месеци наред в политическа криза, която ескалира до насилие след като за пръв път в историята на страната бе избран етнически албанец за председател на парламента.

Миналия месец привържениците на ВМРО – ДПМНЕ нахлуха в парламента и биха депутати от социалдемократите и ДСИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят