Македонският президент: Достатъчно гледахме назад, да оставим историята на историците

Георге Иванов

Европейският съюз е обединителна идея, насочена към бъдещето. Работим за присъединяването ни към Общността и желаем да си сътрудничим на европейска основа с България, заяви на пресконференция в Брюксел македонският президент Георге Иванов, цитиран от БТА.

 

Според него политиците трябва да оставят историята на историците, отговаряйки на въпрос дали историческите спорове със София може да забавят Скопие по пътя към членство в ЕС. "Достатъчно гледахме назад", добави той.

 

Президентът изрази надежда скоро страната му да получи дата за начало на преговори с Брюксел. Той призовава Гърция да бъде активна в процеса на търсене на решение за името на неговата страна.

 

"Очакваме деблокиране на процеса с нашата евроатлантическа интеграция, очакваме да получим дата за начало на преговори", заяви Иванов. Той допълни, че в цялата страна цари дух на реформи.

 

По думите на еврокомисаря по разширяването и политиката на съседство Щефан Фюле Македония може да получи дата за преговори с ЕС "сравнително скоро" и това ще бъде общ приоритет.

 

"Добрите междусъседски отношения са основно изискване за приемане в ЕС", отбеляза комисарят. Според него намирането на решение в спора с Гърция за името на Македония е от особена важност, като преговорите следва да продължат с подкрепата на ООН.

 

По повод отношенията между България и Македония Фюле изрази увереност, че след като България вече се радва на ползите от членството в ЕС, София иска Скопие също да се възползва от тези възможности.

 

"Македонското правителство трябва да приложи мерките, очертани в т.нар. пътна карта, в това число и по повод съжителството на етническите групи", заяви еврокомисарят, тъй като проблемите в междуетническите отношения са пречка за напредък в процеса на присъединяване към Общността.

 

Той приветства предприетите промени в македонското законодателство, свързани със свободата на словото и декриминализацията на клеветата. От името на Еврокомисията Фюле призова Скопие да предприеме промени и в изборното законодателство, съобразени с европейските и с международните стандарти.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?