Македонският президент изгони Заев и отказа да подпише споразумението с Атина

Опозицията и в двете страни разпердушини съгласието около името Северна Македония

Георге Иванов

Очаквано опозицията в Гърция и Македония се обяви срещу постигнатото споразумение между управляващите в двете страни и поиска то да бъде преразгледано, като ситуацията в Скопие ескалира и остави много неизвестни пред евентуалното окончателно решение на проблема с името. 

Македонският президент Георге Иванов каза в сряда, че няма да подкрепи и да подпише "такова вредно споразумение", а по-рано през деня изгони премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, които отидоха да го информират за постигнатото съгласие с Атина.

Срещата е продължила едва 120 секунди. Иванов попитал Заев и Димитров дали имат писмено споразумение с Гърция. След като получил утвърдителен отговор, Иванов казал на Заев и Димитров, че не е необходимо срещата да продължи, съобщиха местните медии. 
 
Македонският президент не приема идеята новото име Северна Македония да бъде erga omnes - както за международна, така и за вътрешна употреба, което ще наложи промяна на Конституцията.
 
"Такава вредна сделка, която е уникална в историята на човечеството, е неприемлива и неразумна. С нея се разрушават държавните институции. Няма да легализирам политически беззакония", заяви Иванов в обръщение към македонците. 
 
Той добави, че Гърция е постигнала максимума от исканията си и сега чрез договора иска да направи с македонците в Македония това, което е направила с македонците в Гърция.
 
Според президента този договор изтрива историята на страната и призова да не се оскверняват целите на държавата: "ЕС и НАТО не могат да са алиби“.
 
Управляващите имат възможност да заобиколят евентуално вето на президента Иванов, но договорът трябва да бъде ратифициран от парламента.
 
"Договор за капитулация"
 
Лидерът на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски коментира от своя страна, че постигнатият договор между Скопие и Атина е измамна победа и договор за капитулация, съобщи електронното издание "Република“, цитирано от "Фокус". 
 
"Независимо как се опитва Зоран Заев да демонстрира еуфория, от разстояние може да се види, че това е поражение. Това е чувството на гражданите, болката и горчивината. Преговорите бяха държани в тайна. Опозицията и ВМРО-ДПМНЕ не бяха включени в преговорите, вече е ясно защо", заяви Мицковски. 
 
В изявление на ВМРО-ДПМНЕ се посочва, че Заев е преминал червените линии, които досега защитаваха всички политици, получили доверието на гражданите да ръководят държавата.
 
"Зоран Заев не само призна, че се е съгласил да промени конституционното име, но и се е съгласил и към националността, която досега бе ясно определена, да се добави "граждани на Северна Македония. Властите в Гърция празнуват съвсем очаквано", смятат от ВМРО - ДПМНЕ.
 
Партията смята, че по въпроса за името трябва да има задължаващ референдум, а не консултативен.
 
Референдумът като шанс
 
Във вторник Заев заяви, че са възможни предсрочни парламентарни избори заедно с референдума за името. Попитан от журналист какво ще стане, ако опозицията и президентът не одобрят промяната на името, той отговори, че все пак остава шансът за успешен референдум.
 
"Може да бъдат заедно с референдума, а може и с президентските избори. Това е моето мнение, което не съм консултирал с коалиционните партньори. Според мен е добре да се изкара целият мандат заради икономиката, но това е до там, докъдето зависи от нас, но ние имаме интерес да отидем на избори, защото анкетите са на наша страна“, обясни Заев.
 
Изпитания и за Ципрас 
 
Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис заяви, че премиерът Алексис Ципрас няма политическа легитимност да подпише споразумението за името на Македония, тъй като то не се ползва с одобрението на неговия младши партньор в коалицията – партията "Независими гърци“ (АНЕЛ). 
 
Тя не приема включването на "Македония" по никакъв начин в новото име на съседната страна. 
 
Лидерът на "Нова демокрация" призова президента Прокопис Павлопулос да гарантира, че споразумението ще бъде преразгледано от парламента преди да бъде подписано от правителството.
 
Срещата между Мицотакис и Павлопулос първоначално бе насрочена за вторник, но в крайна сметка се състоя в сряда. 
 
В по-ранно изявление пред телевизия "Скай" говорителят на консервативната партия Мария Спирайки заяви, че правителството в Атина е постигнало „лошо споразумение", като добави, че премиерът "няма легитимност да сложи своя подпис".
 
"Нова демокрация“ разкритикува сделката, подчертавайки, че тя признава македонската етническа принадлежност и език.
 
Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента, но не е ясно дали получи достатъчно подкрепа. 
 
В Гърция се готвят нови протести 
 
На този фон Комитетът за борба за гръцкия характер на Македония призова в социалните мрежи да се организират протести в деня на подписването на договора между Атина и Скопие.
 
Най-вероятно това ще се случи в събота.
 
"Ако Ципрас се опита да отиде в Преспа, там, където са свещените останки на Павлос Мелас и други, които дадоха живота си за свободата на отечеството, съобщаваме, че ще бъдем там, десетки хиляди, за да не позволим да се подпише договорът“, заявиха от комитета.
 
Те призовават гражданите да подкрепят протеста им, а депутатите да си подадат оставките.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят