Македонският президент обвини Гърция за протакането на спора за името

Македонският президент Георге Иванов заяви, че Гърция не бърза с решаването на въпроса за името на Македония и че протака намирането на решение на този проблем, прилагайки може би тактика, съпоставима с тази по въпроса за Кипър.

Ние знаем, че трябва да се намери решение по въпроса за името и затова казваме, че ние сме тези, които имаме нужда от неговото решаване. Гърция няма нужда и не чувства, че върши нещо, за да се реши в скоро време този въпрос. Това е в неин интерес, казал Георге Иванов в интервю за македонската емисия на радио "Свободна Европа", цитирано от БТА.

Може би стратегията, която (Гърция) е възприела по въпроса за Кипър, я прилага и по отношение на Македония. Отлага проблема и просто създава представата, че това трябва да продължи, докато възникнат онези условия, за да бъде намерено решение, което ѝ е угодно, заявил още той.

По думите на Иванов македонската страна се стреми по всякакъв начин чрез преговори под егидата на Матю Нимиц да бъде постигнато взаимно приемливо решение. Не можем да приемем обаче да ни се представят като взаимно приемливи решения предложенията, лансирани от Гърция, изтъкнал македонският президент.

Той добавил, че в Гърция все още има политици, които използват фразеология от времето на студената война и разпалват страсти и предразсъдъци сред населението на страната си, с твърдения, че съществуването на държава в Македония крие опасност за териториалната им цялост и идентичност.

Да се повдигат такива въпроси в 21-ви век и да се извличат от тях дивиденти е повърхностно, изтъкнал македонският президент.
Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?