Македонският президент отказа да подпише договора с Гърция

ЕС стигна до съгласие за старт на преговорите със Скопие, но постави и условия

Македонският президент отказа да подпише договора с Гърция

Президентът на Македония Георге Иванов очаквано отказа да подпише договора за името с Гърция, въпреки че премиерът Зоран Заев го заплаши с импийчмънт, ако саботира споразумението.  

Иванов заяви, че договорът застрашава идентичността на страната му и я поставя в зависимост и подчиненост от Гърция. За да влезе в сила, той трябва да мине и през референдум в Македония, като премиерът Заев каза във вторник, че ще подаде оставка, ако той не е успешен. 

Договорът за името "Северна Македония" сложи край на 27-годишния спор между Скопие и Атина за името и трябва да отвори вратите за присъединяването на балканската държава в ЕС и НАТО. 
 
Заев очаква покана за започване на преговорите за членство още до края на юни, но засега някои страни членки, сред които и Франция, имат резерви. Във вторник външните министри на ЕС обсъдиха въпроса в Люксембург и стигнаха до принципна подкрепа за старт на преговорите с Македония и Албания през юни следващата годинa, но поставиха и конкретни условия, за да се случи това.
 
Според някои държави членки Албания и Македония все още не са постигнали убедителни резултати в борбата с корупцията и състоянието на правовата държава. 
 
Борисов: Македония ще се забави за ЕС 
 
Малко по-рано във вторник премиерът Бойко Борисов съобщи, че засега френският президент Еманюел Макрон не иска да подкрепи Македония и иска тя да се движи в пакет с Албания. 
 
"Албания е много по-назад. Продължават Захариева и всички колеги да настояваме. Аз също онзи ден с колегата Ципрас и с него разговаряхме, защото направиха всички усилия хората. И с нас, и с Гърция, и всички им помагахме и няма да е честно към тях, ако не им дадат перспектива. За НАТО знам, че ще стане през юли месец. Но много ми се искаше да имат път и към ЕС. Пакетирани така с друга държава – ще се забавят“, коментира Борисов. 
 
Той отказа да коментира отказа на президента Георге Иванов да подпише договора за името на Македония, като заяви, че "това си е техен македонски проблем". По-рано този месец Борисов отказа да се срещне в София с Иванов и това предизвика критики от страна на БСП, че така се намесва във вътрешните работи на югозападната ни съседка. 
 
Френско вето ще означава "смъртно наказание" за договора 
 
В момента има предизвикателства и пред самия договор, който не се приема от опозицията в Гърция и Македония. Управляващите и в двете страни са изправени пред силен натиск, включително от протести. 
 
Според анализатори евентуално вето от Франция за започване на преговори с Македония ще застраши споразумението и ще минира реформаторските усилия на страните от региона.
 
"Това ще бъде удар за реформата на Балканите. Франция ще стане новата Гърция за Македония, която ще продължи да бъде възпрепятствана за присъединяване към ЕС и НАТО“, коментира австрийският политически анализатор Флориан Бибер, който е координатор на Европейската консултативна група за Балканите.
 
"Отказът на ЕС да започне преговори за членство в Македония, би означавал "почти смъртно наказание“ за компромиса за името между Скопие и Атина", смята Бибер, цитиран от БГНЕС. 
 
По думите му ако споразумението не бъде възнаградено от ЕС, това ще даде на македонската консервативна опозиция шанс да се мобилизира.
 
Експертът по Балканите и преподавател в Европейския институт в Ница Тобиас Флешенкемпер коментира пред австрийския вестник "Стандарт“. , че ЕС трябва да изпълни обещанията, които дава на страните от региона, тъй като поставя под въпрос цялостната политика на съюза и процеса на разширяване.
 
Георге Иванов с очаквано вето върху договора 
 
Македонският парламент успя да одобри договора миналата седмица, въпреки че депутатите на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. Президентът Георге Иванов обаче изпълни заканата си да го върне в парламента, въпреки че управляващите нямат проблем да го прегласуват.
 
Иванов заяви във вторник, че един от "стълбовете на неговата политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приема промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име". Според него споразумението поставя  Македония в положение на подчиненост и зависимост от Гърция.
 
"Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. На президентските избори 534 910 граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха на президент на Република Македония", посочва държавният глава. 
 
Според конституцията и правилника на парламента при вето от президента на държавата законът отново ще бъде пратен в парламента и отново ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малкото 61 депутати. Законът след това пак се изпраща на президента, който според конституцията е длъжен да го подпише.
 
Очаква се председателят на македонския парламент Талат Джафери в най-кратки срокове отново да вкара в дневния ред на Народното събрание за ратифициране договора. 
 
Миналата седмица македонският премиер Зоран Заев предупреди Георге Иванов, че ако не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава. 
 
Във вторник председателят на Комисията по европейските въпроси в македонския парламент и член на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), който е част от управляващата коалиция в Скопие, заяви, че процедурата по импийчмънт на президента е подготвена, но се чака "подходящия момент". 
 
Според него Иванов оглавява малка група, която е против евроатлантическата интеграция на страната.
 
Заев готов да подаде оставка, ако договорът не мине 
 
Във вторник Заев обяви, че е готов да подаде оставка при неуспех на референдума за новото име на страната.
 
"Да, ще се оттегля, ако не успее референдумът в Македония, но съм напълно сигурен, че той ще успее. Очаквам сериозни проценти. 75-85 на сто, съгласно процентите на гражданите, които са заявили, че са за ЕС и НАТО", коментира Заев пред телевизия 1ТВ за това дали ще подаде оставка, ако не успее референдумът за името.
 
Гражданите няма какво да избират, нямат друга алтернатива. Те само трябва да потвърдят, че искат Македония да бъде членка на ЕС и НАТО, заяви Заев.
 
Македонският премиер каза, че все още не е обсъждано как ще бъде формулиран въпросът на референдума, но той ще бъде свързан с ЕС и НАТО и, разбира се, с решението за името.
 
По-късно във вторник Заев изпрати писмо до колегите си от Европейския съюз с призив да подкрепят започването на преговори за членство на Македония в съюза, "което страната отдавна е заслужила". 
 
"За да се осигури изпълнение на договора и потенциалните придобивки от него за двете страни, за региона на Югоизточна Европа и за Европа като цяло, от огромно значение е политическата подкрепа на страните членки на ЕС, за да потвърдят с конкретни мерки стратегическата визия за европейско бъдеще на моята страна и на целия регион", посочва в писмото си Заев.
 
Продължават протестите в Гърция 
 
На този фон продължават и протестите в Гърция срещу договора за името, въпреки че вече са по-малобройни. 
 
Десетки гърци влязоха в сблъсък с полицията в Солун в понеделник вечерта, когато се опитаха да щурмуват мероприятие на управляващата партия СИРИЗА, която е опитва да представи предимствата на споразумението за промяната на името на Македония.
 
Протестиращите, някои обвити с гръцкото знаме, скандираха "Македония е гръцка" и викаха "предатели", докато замеряха полицаите с камъни. Полицията за борба с безредиците отговори със сълзотворен газ.
 
Според вестник "Вечер" в протеста участвали около стотина души, които подпалили контейнери със смет, съобщи БТА. 
 
Скопският "Вечер" отбелязва, че управляващата в Гърция СИРИЗА е организирала дискусия в Солун, за да представи пред гражданите придобивките от подписания договор. Темата на дискусията била "Македонският въпрос - придобивките от договора и перспективите на Балканите".
 
С палки, дървета, мрамор и камъни маскираните лица нападнали полицията, която масово охранявала обект на Солунския панаир в центъра на града, където трябвало да се проведе дискусията. По-късно инцидентите се прехвърлиха по улиците на Солун, пише в. "Вечер".
 
Опозицията в Гърция не приема присъствието на името "Македония" под каквато и да е форма в новото име на югозападната ѝ съседка. 
 
Договорът бе подписан на 17 юни в Преспа от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коздиас.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани