Македонският президент се оплака, че провалът на ЕС на Балканите обслужва Китай и Русия

Според Георге Иванов е парадокс, че европейски коридор през територията на страната се строи с китайски пари

Георге Иванов

Провалът на ЕС на Балканите е в интерес на Китай и Русия, заявява президентът на Македония Георге Иванов пред британския в. "Телеграф", цитиран от БГНЕС.

"Поради пълния си провал да се ангажира и да инвестира в региона, Европейският съюз остави отворена вратата за китайско и руско влияние на Балканите. Доскоро не виждахме руска инвестиция в Македония. Но понеже Европа се отдръпва и не изпълнява обещанията си Балканите да станат част от ЕС, призоваваме общността да дойде и да запълни празнината", посочи Иванов.

Македонският президент казва за изданието, че ЕС е останал в мисленето си в 20 в., а всичките му вътрешни конфликти му пречат да се справи с днешните предизвикателства, които включват масовата миграция и транснационалната дигитална престъпност.

Иванов посочва и неуспеха на ЕС да насочи инвестициите си в инфраструктурния коридор Изток-Запад, който свързва Средиземно и Черно море като пример за късогледство, фокусирано върху коридора Север-Юг, който свързва Гърция и Сърбия.

"Сега сме в ситуация, в която използваме китайски пари и кредити за строителство на европейки коридор, който преминава през територията на Македония. Това е парадокс. Това имам предвид като казвам, че Европа се отдръпва. Това е покана към Китай", смята Иванов.

Президентът казва също, че продължаващото блокиране от страна на Гърция на влизането на Македония в НАТО и началото на преговори за влизане в ЕС оставят държавата в геополитическа несигурност, която характеризира изолирания подход на Европа към предизвикателствата, пред които е изправена.

"На всеки 2-3 години имаме политическа криза.Помислете какво е чувството, когато сте заседнали в асансьор за 2-3 минути. Чувството е потискащо. Кара ви да се чувствате безпомощни. Помислете как се чувстваме, заседнали в такъв асансьор вече 26 години", казва Иванов за британския вестник.

Той припомня думите на Бисмарк, че който контролира долината на река Вардар, контролира пътя между Европа и Близкия изток. А който контролира пътя между Европа и Близкия изток, контролира също пътя от Европа до Азия. Изглежда Европа е забравила това, казва президентът Иванов.

Миналата седмица Георге Иванов беше на работно посещение във Великобритания, в рамките на което изнесе лекция в университета в Оксфорд и в кралския институт по международни отношения "Чатъм хаус".

Споделяне

Още от Европа