Македонският президент връчи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски

Никола Груевски и Георге Иванов

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, съобщи в понеделник кабинетът на македонския президент.

Срокът за връчване на мандат за формиране на правителство на партията, спечелила най-голям брой депутатски мандати, бе до днес.

Мандатоносителят в срок от 20 дни от получаването на мандата представя пред парламента програмата на правителството и предлага състава на новия кабинет.

В новия 120-местен македонски парламент след предсрочните парламентарни избори на 11 декември най-много депутати има коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ – 51.

Главната опозиционна партия – Социал-демократическия съюз на Македония (СДСМ) – разполага с 49 мандата.

За да състави парламентарно мнозинство и правителство Груевски трябва да разчита на гласове от трите албански партии в събранието. Демократичният съюз за интеграция има 10 места, "Беса" – 5, Алиансът за албанците – 3 и Демократическата партия на албанците – 2.

Първите три от тях в събота обявиха обща платформа за преговори с ВМРО-ДПМНЕ за съставяне на правителство. Тя предвижда езикова равнопоставеност, т.е. Признаване на албанския като официален език редом с македонския, решаване на спора с за името на страната чрез включване на албанци в работната група за преки преговори с Гърция, както и бърза интеграция в НАТО и Европейския съюз.

Споделяне

Още от Свят