Македонският съд издаде заповед за арест на Никола Груевски

Македонският съд издаде заповед за арест на Никола Груевски

Наказателния съд в Скопие нареди полицията да издири и арестува бившия премиер Никола Груевски, който е в неизвестност от четвъртък, а трябваше вече да изтърпява двегодишната си ефективна присъда по делото "Танк". Крайният срок за Груевски да се яви в затвора в Скопие изтече в понеделник.

Пред властите съпругата му Боркица Груевска е обяснила, че той не е в дома си в Скопие и мобилният му телефон е изключен.

В понеделник десетки македонски журналисти чакаха пред затвора в македонската столица, за да заснемат въвеждането на Груевски за изтърпяване на присъдата. Той бе осъден окончателно на две години затвор за доставка на луксозна лимузина “Мерцедес" на цена от над 600 000 евро.

Куриер на съда три пъти е посещавал жилището на бившия премиер, за да му връчи заповедта за задържане, но не го е намерил в дома му. Той не е ходил и в парламента, където се намира адреса на местоработата му.

В неделя Наказателният съвет отхвърли последната жалба на защитата му и по тази причина той трябваше да започне да изтърпява присъдата си. Като бивш държавен служител Груевски има право на охрана, осигурена от вътрешното министерство. Не е ясно дали тази охрана в момента е с него.

В неделя вечерта бе проведено извънредно заседание на Изпълнителния комитет на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ. Партията отхвърля твърденията за бягство като спекулации. В момента Груевски е обвиняем по три дела, свързани със злоупотреба с власт, включително за незаконно подслушване.

По делото “Танк“ бившият вътрешен министър на Македония - Гордана Янкулоска, беше осъдена на шест години затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?