Македонският външен министър: София и Скопие са еднакво доволни и недоволни от бъдещия договор

Подписването му се налага заради лошите отношения между двете страни

Македонският външен министър: София и Скопие са еднакво доволни и недоволни от бъдещия договор
България постигнахме компромис, от който и двете страни са еднакво доволни и недоволни. Компромисът беше трудно постигнат", заяви македонският външен министър Никола Димитров за Телевизия 24.
 
"Обществеността ще се запознае с договора и ще има време да дебатира по него. Никога досега от независимостта на Македония през 1991 г. не сме имали толкова видимо участие на Събранието и на опозицията в нещо такова. Според конституционните процедури има преговорен екип, преговаря се, текстът се съгласува и той влиза в правителството, подписва се, става договор и след това отива за ратифициране в парламента. И тук има много време, и за обществеността, и за опозицията", заяви министърът.
 
Очаква се на 2 август двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев да подпишат договора в рамките на общо честване на Илинденското въстание в Македония. Новото правителство даде сигнали, че е готово на компромиси в спора с България за общата история и с Гърция за името на страната, за да излезе от изолацията и да се предвижи към Европейския съюз и НАТО. Заев обаче се превърна в обект на остри критики от опозиционната ВМРО – ДПМНЕ, която го обвини в национално предателство, тъй като документът давал повече права на България. В България с подобни аргументи атакуват договора среди от БСП. 
 
Договорът се налага от влошените отношения със София 
 
"Тук има едно голямо лицемерие. По този договор е преговаряно и текстът е добре познат на опозицията, тъй като те са преговаряли по него пет-шест години. Ние преговаряме по него 50 дни или активно 30 дни. Необходимостта от този договор е резултат от лошите отношения, които имахме с България. Не искам да обвинявам никого, но е факт, че поради влошените отношения възникна необходимостта да има договор за приятелство", каза Никола Димитров, цитиран от БТА.
 
"Трето, какъв е националният интерес на Република Македония? България да ни спира или да ни подкрепя? Ако можем да направим от България голям поддръжник на нашите интеграции, трябва ли да го направим или не? Договорът няма да бъде никаква изненада, когато бъде подписан, нито за тези, които преговаряха по него шест години, нито за обществото, тъй като голяма част от документа е на основата на декларацията", каза министърът.
 
Договорът ще стъпи върху декларацията от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски, но вече ще има и обвързващ характер. Очаква се той да изчисти най-спорните въпроси около общата история. Преди ден вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обясни, че българо-македонска комисия от изявени историци и общественици ще обсъди общата история на база легитимни исторически източници и ще подготви доклади за подобряване на учебните програми.
 
Няма проблем с македонския език  
 
На въпрос защо договорът с България не се представя на обществеността македонският външен министър отговори, че няма законово и конституционно задължение за открито заседание, "особено когато имате опозиция, която дава сигнали, че иска да го провали".
 
Димитров каза още, че и в този договор пише "македонски език" и че този договор не застрашава националния интерес на Македония. 
 
"Държавен интерес на Македония е да направи от България приятел по един достоен начин."
 
"Много е лицемерно тези, които създадоха необходимостта да има такъв договор, сега да бъдат главните рецензенти и критици", каза македонският външен министър.
 
Казусът с македонския език идва от това, че България официално е признала Република Македония, но не и езика и нацията. В същото време в международното право няма процедура по признаването на език. 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят