Македонският вестник "Дневник": София да не разширява списъка с искания

Снимка: БГНЕС

Ненадейно организираната среща на премиерите на Македония и България Никола Груевски и Бойко Борисов наглед дава позитивен сигнал, че двете страни започват да решават взаимните проблеми, пише вестник "Дневник" в редакционна статия, озаглавена "София да не разширява списъка с искания".

Все пак, все още е отворен въпросът дали благите думи, които пристигнаха от шефовете на дипломациите на двете страни след разговорите в Скопие, показват, че неразбирателствата наистина ще се решат, както би казал ръководителят на българското правителство, по европейски начин.

Възможно ли е българският апетит за добросъседство да излезе с разширен списък, който ще бъде поставен като условие за българската подкрепа за нас в ЕС.

Досега българските евродепутати със своите искания служеха като предна линия, излизайки с искания, които по-късно дипломацията на източния ни съсед правеше официални.. Затова не трябва да се игнорира това, че в понеделник евродепутати от България изпратиха послание, че не трябва да влизаме в ЕС, ако преди това не си сменим конституцията. Причината е, че в нея българите ги нямало, но били записани сърбите, власите, турците.

"Нима македонците в европейска България се радват на всички права - език, индентичност, свобода на политическо организиране? Напротив, те са смълчани, обезправени и под натиск, отричани и изтрити. За своите медии те водят битки с десетилетия, за да могат нормално и законно да излизат за тамошните македонци. Партията ОМО "Илинден" ПИРИН беше премахната и то с решение на конституционния съд на България.

Наистина, ако българските евродепутати твърдят, че тяхната държава не е патерица на Гърция, трябва да ни докажат това. Правилото на реципрочността казва, че източният съсед не може от една страна да не признава македонското малцинство, а от друга страна да иска българите да влязат в нашата конституция.

В края на редакционния материал изданието посочва, че приятелското послание от края на миналата седмица за сътрудничество на всички нива не трябва да бъде пропилявано..

Историята и националистическите апетити трябва да останат там, където им е мястото, посочва "Дневник", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани