Македонци и молдовци атакуват посолствата на България и Румъния

Македонци и молдовци атакуват посолствата на България и Румъния

Румънското консулство в молдовската столица Кишинев е обсадено от молдовци, които очакват издаване на румънски визи, предаде ББС. Такива Букурещ въведе за съседна Молдова на 1 януари, когато се присъедини към ЕС заедно с България.

Молдовците, които учат в Румъния или работят в чужбина, блокираха интернет сайта на консулството, който няма да може да се възстанови до 15 януари.

Румънското външно министерство съобщи, че ще разпореди на служителите си в Кишинев да се справят с постъпващите молби.

Над 70 на сто от молдовците говорят румънски, а много от тях имат роднини в съседна Румъния.

Румъния поиска от молдовските власти да разрешат откриването на още две нови консулски представителства в градовете Балти и Чахул.

Молдовците, които работят в страни от ЕС без свои посолства в Молдова, трябва да ходят до Букурещ, за да обновяват разрешителните си за работа. Румънските служители обясниха, че с предимство ще са студентите.

Много молдовски семейства разчитат на парите, изпращани от техни близки, които работят зад граница. Молдовците се възмущават от рестрикциите спрямо тях, налагани заради ЕС, тъй като Молдова е била част от Румъния до Втората световна война, когато е погълната от Съветския съюз.

Преди 2001 г. молдовците нямаха нужда от паспорти за влизане в Румъния.

По около 900 визи дневно издава българското посолство в Скопие, като всеки ден има опашки от студенти, шофьори и бизнесмени, пише в четвъртък македонският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

Отделът за визи работи само по два часа дневно, което е прекалено малко, за да се покрият нуждите от издаване на визи.

Няма никакъв ред. Три дни чакаме от рано сутринта и днес няма да можем да си предадем паспортите, казват шофьори от Тетово.

От посолството не възнамеряват да удължат работното време, защото не могат да обработя паспортите, които приемат за един ден. От там посочват, че скоро ще може да се поръчват визи по телефона, за да се избегне натрупването на хора.

На граничните пунктове към България вчера беше пусто, отбелязва изданието. На пункта Деве Баир край Крива Паланка казват, че с въвеждането на визи вече е почти изчезнала т.нар. куфарната търговия.

Изданието отбелязва, че британските медии се безпокоят не само от имигрирането на българи и румънци във Великобритания, но и на македонци и молдовци, съответно с българско или румънско гражданство.  

Споделяне

Още от Балкани