Македонци не дадоха на българския посланик да положи цветя в памет на Гоце Делчев

Българският посланик в Македония не бе допуснат да положи цветя в памет на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас” в Скопие, което провокира остра реакция от страна на българските власти.

Делегацията, водена от новоназначения посланик в Скопие Иван Петков и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя, но е била спряна от група граждани. Според агенция "Фокус" те са били от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

По този повод президентът Росен Плевнелиев заяви, че България подкрепя членството на всяка държава в европейското семейство, но "ако някой иска да бъде член на това семейство, трябва да покаже с дела, не само с думи, че обича останалите държави".

"България ще работи за присъединяването на Македония към Европейския съюз, но от своя страна македонският народ трябва да ни покаже с делата си, че също ни подкрепят", каза още Плевнелиев.

Външният министър Николай Младенов заяви от своя страна, че "случилото се е в противоречие както с европейските принципи, така и с човешките норми на уважение към паметта на личностите, допринесли за свободата и достойнството".

В МВнР е бил привикан посланикът на Македония в София Благой Ханджийски, пред когото е бил изразен протест по повод случилото се.

"Надявам се този крайно неприятен инцидент да остане изолиран случай. Очакваме информация от македонската страна за мерките, които смята да предприеме за недопускане на бъдещи подобни прояви на агресивност и нетолерантност срещу България. Осигуряването на безпроблемно честване и отбелязване на исторически дати и събития е знак за възприемането на европейските ценности и желанието за развитие на добросъседските отношения в региона – главно условие за приемането на страните в ЕС", каза още Николай Младенов.

Споделяне

Още от България