Македонци са се опитали да съборят паметника на цар Душан в Скопие

Македонци са се опитали да съборят паметника на цар Душан в Скопие

Група от 20-30 граждани на Скопие са се опитали да съборят новоиздигнатия паметник на сръбския цар Душан на Моста на цивилизациите в Скопие тази нощ, съобщи радио "Свободна Европа".

Въпреки опитите група не успяла на свали паметника, а само го е повредила.

Според македонската телевизия "Алсат-М" сред гражданите, нападнали паметника, имало представители на албанската партия "Демократичен съюз за интеграция".

По-рано в социалните мрежи се появи призив за организиране на протест за сваляне на паметника на цар Душан в неделя.

Гражданско движение "Събуди се" остро осъди поставянето на паметник на цар Душан в Скопие преди да бъдат поставени паметници на албанските лидери. Опозиционният Социалдемократически съюз характеризира неговото поставяне като "скандал" и "перверзия", тъй като с това се злоупотребява с парите на гражданите, а от друга страна става дума за "проблематична личност, която е била поробител на тези територии".

Появата на цар Душан бе "мистериозна", защото Министерството на културата и градските власти в Скопие заявиха, че нямат нищо общо с паметника.

Стефан Душан е средновековен сръбски владетел от първата половина на 14 век, при когото сръбското царство достига най-широките си граници. Известен е с така наречения Душанов законник.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?