Македонците отказват да се разделят с интерпретациите си за миналото

Съвместната историческа комисия цикли на място

Македонците отказват да се разделят с интерпретациите си за миналото

Съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между София и Скопие, е зациклила заради македонците и не може да постигне очакваните резултати.

"Сигналите, които пристигат, особено през последните няколко месеца, показват, че нашите колеги не проявяват кой знае колко голяма склонност да се отделят от традиционните си тези в интерпретацията на миналото“, каза съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров.

По думите му македонците бавят и отлагат работата и дори се отказват от вече постигнатото съгласие за ролята на българската държава и владетели за развитието на християнството и славянобългарската писменост и култура.

"Те искат да ревизират дори това, което по-рано се съгласиха. Дори за цар Самуил", каза Ангел Димитров пред БНР.

"Това желание беше предизвикано от отговорите, които получихме от нашите колеги, на бележките, направени от българската част на комисията за учебниците в република Северна Македония, които третират Средновековието. В тези бележки ние видяхме едно отстъпление дори от неща, за които бяхме постигнали вече съгласие. Така че желанието ми тази среща сега да завърши най-накрая работата по тези учебници беше в основата да отправим това предложение за още една среща преди днешната. Тя не се състоя и днес сме заредени с много, много умерен оптимизъм“, добави той.

По думите му цяла година комисията се е занимавала със Средновековието без да стигне до краен резултат.

Тази седмица комисията отново ще заседава, като според Димитров срещите на комисията трябва да се случват по-често. Засега обаче македонците не показват същия ентусиазъм.

Ангел Димитров се надява комисията да успее да постигне съгласие и около личността на Гоце Делчев, "за да бъде предложено на двете правителства – тази забележителна личност от общата история да бъде обединяваща, да бъде повод за съвместни чествания“.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов поиска от Скопие до октомври да бъде изчистена спорната история. Какви точно резултати комисията може да постигне до октомври обаче е неясно. До тогава историците едва ли могат да стигнат до периода на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.

Борисов и външната министърка Екатерина Захариева залагат на по-дипломатичния тон, докато военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов периодично плаши Скопие, че България може да наложи вето на членството му в Европейския съюз.

Скопие и София подписаха договора за добросъседство през 2017-та. Според него обща комисия трябва да изчисти проблемните тълкувания на историята, но засега тази комисия постига ограничен успех.

Скопие призна, че цар Самуил е български цар, което явно сега може да се промени. Споровете се разпалиха около историческата фигура на Гоце Делчев.

Причина за разминаването бе предложението на македонската страна да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

В крайна сметка македонският президент Стево Пендаровски каза, че Гоце Делчев е българин, който се е борил за независима Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от България