Маккейн критикува Тръмп заради похвалите му към Путин

Маккейн критикува Тръмп заради похвалите му към Путин
Американският сенатор ветеран Джон Маккейн остро порицава президента Доналд Тръмп в новата си мемоарна книга, съобщи Ройтерс. 
 
Той обвинява своя съпартиец републиканец, че не успява да отстои американските ценности, като обсипва с хвалби световни "тирани", като дискредитира медиите, пренебрегва проблемите за човешките права и унижава бежанците. 
 
Книгата, озаглавена "Неспокойната вълна", излиза в съавторство с Марк Солтър - дългогодишен помощник на 81-годишния сенатор от щата Аризона.
 
"Трудно е да разбереш какво може да се очаква от президента Тръмп, кое е поза, кое е сериозно", пише Маккейн, който бе кандидат за президент на републиканците през 2008 г. и който остава един от най-влиятелните гласове в своята партия по въпросите на външната политика, въпреки че води борба с тежко заболяване - злокачествен тумор в мозъка. 
 
Той критикува остро Тръмп за негово изказване по време на предизборната кампания, в което заплаши да убива съпругите и децата на терористите. 
 
"Неговата липса на съчувствие към бежанците, към невинните, преследваните, отчаяните мъже, жени и деца, е обезпокоителна. Начинът, по който говори за тях, е ужасяващ", отбелязва сенаторът, който е военен пилот ветеран от Виетнамската война и прекала над 5 години във виетнамски плен, след като самолетът му Б-52 бе свален в небето над Ханой. 
 
Маккейн напада също Тръмп и за похвалите му за руския президент Путин и за възхищението му от китайския лидер Си Цзинпин - двама лидери, които според сенатора са "потисници". 
 
Той обвинява президента също така, че квалифицира като "фалшиви новини", без да провери тяхната истинност, всякакви неблагоприятни писания за себе си в медиите и добавя, че това са похвати, практикувани от автократи, които искат да дискредитират и да контролират свободния печат. 
 
Маккейн завършва мемоарите си, цитирайки Робърт Джордан - главния герой от романа на Хемингуей "За кого бие камбаната", който на прага на смъртта си казва: "Светът е хубаво място, за което си струва да се бориш, и мразя това, че трябва да го напусна". 
 
Сенаторът изразява пълното си съгласие с него. 
 
"Нямам нито едно оплакване (към живота). Това беше едно пътешествие, което си струваше", заключава той. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят