Маккейн критикува Тръмп заради похвалите му към Путин

Маккейн критикува Тръмп заради похвалите му към Путин
Американският сенатор ветеран Джон Маккейн остро порицава президента Доналд Тръмп в новата си мемоарна книга, съобщи Ройтерс. 
 
Той обвинява своя съпартиец републиканец, че не успява да отстои американските ценности, като обсипва с хвалби световни "тирани", като дискредитира медиите, пренебрегва проблемите за човешките права и унижава бежанците. 
 
Книгата, озаглавена "Неспокойната вълна", излиза в съавторство с Марк Солтър - дългогодишен помощник на 81-годишния сенатор от щата Аризона.
 
"Трудно е да разбереш какво може да се очаква от президента Тръмп, кое е поза, кое е сериозно", пише Маккейн, който бе кандидат за президент на републиканците през 2008 г. и който остава един от най-влиятелните гласове в своята партия по въпросите на външната политика, въпреки че води борба с тежко заболяване - злокачествен тумор в мозъка. 
 
Той критикува остро Тръмп за негово изказване по време на предизборната кампания, в което заплаши да убива съпругите и децата на терористите. 
 
"Неговата липса на съчувствие към бежанците, към невинните, преследваните, отчаяните мъже, жени и деца, е обезпокоителна. Начинът, по който говори за тях, е ужасяващ", отбелязва сенаторът, който е военен пилот ветеран от Виетнамската война и прекала над 5 години във виетнамски плен, след като самолетът му Б-52 бе свален в небето над Ханой. 
 
Маккейн напада също Тръмп и за похвалите му за руския президент Путин и за възхищението му от китайския лидер Си Цзинпин - двама лидери, които според сенатора са "потисници". 
 
Той обвинява президента също така, че квалифицира като "фалшиви новини", без да провери тяхната истинност, всякакви неблагоприятни писания за себе си в медиите и добавя, че това са похвати, практикувани от автократи, които искат да дискредитират и да контролират свободния печат. 
 
Маккейн завършва мемоарите си, цитирайки Робърт Джордан - главния герой от романа на Хемингуей "За кого бие камбаната", който на прага на смъртта си казва: "Светът е хубаво място, за което си струва да се бориш, и мразя това, че трябва да го напусна". 
 
Сенаторът изразява пълното си съгласие с него. 
 
"Нямам нито едно оплакване (към живота). Това беше едно пътешествие, което си струваше", заключава той. 
Още по темата
Още от Свят

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?