Маккейн: Отношенията между Русия и САЩ могат да се влошат заради Юкос

Влиятелният американски сенатор-републиканец Джон Маккейн предупреди вчера за надигането на авторитаризма в Русия след ареста на Михаил Ходорковски, което би могло да доведе до сериозно влошаване на отношенията между САЩ и Русия, предаде Франс прес.

Атаките срещу демократичните сили и финансовия пазар в Русия представляват заплаха за отношенията между Русия и САЩ и пораждат опасност от нова ера на "студен мир" между Вашингтон и Москва, каза Джон Маккейн, който е председател на Сенатската комисия за търговия.

Най-тежкото престъпление, извършено от Ходорковски е, че е подкрепял опозицията, добави сенаторът от щата Аризона. Според него Русия бързо се движи в погрешна посока.

Това не може да бъде разглеждано само като съдебно преследване заради финансови трансакции, извършени преди 10 години, което би поставило в същото положение още хиляди руски политици и бизнесмени, но и в един по-широк контекст - като борба между силите на държавния контрол и либералния елит на олигарсите. Изходът от тази борба ще има сериозни последици за руския народ и за света, подчерта в заключение сенатор Маккейн.

Вестник Комерсант очаква новият ръководител на Юкос да подготви компанията за продажба на стратегически инвеститор

Назначаването на Симон Кукес за главен изпълнителен директор на Юкос може да се разглежда като стъпка към бърза подготовка за продажбата на компанията на стратегически инвеститор, пише в днешния си брой руският в. Комерсант, цитиран от електронното издание РБК.

Преди арестуването си, бившият главен изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски многократно подчертаваше, че не бива да се бърза с подобна сделка и смяташе да продаде компанията, когато акциите ѝ достигнат най-високата си цена.

По това време имаше информации, че американските фирми Ексън Мобил и Шеврон Тексако са кандидати да купят дял в Юкос. Комерсант припомня, че веднага след ареста на Ходорковски анализаторът Фадел Гейт от компанията Фансток енд Ко., която притежава акции на Ексън Мобил заяви пред журналисти, че Русия ще стане привлекателна за Ексън Мобил, Шеврон Тексако и Шел, ако "хора като Ходорковски бъдат отстранени от сцената".

Изданието припомня и някои моменти от кариерата на Симон Кукес, който е бивш член на Съвета на директорите на Юкос и бивш президент на Тюменската петролна компания /ТНК/.

Той определя ролята си в Юкос по следния начин: "Аз съм назначен не за да се занимавам с политика. Моята задача е ефективността на компанията". В периода 1996-1998 г. Кукес е бил първи вицепрезидент на Юкос, който отговаря за маркетинга на петролните продукти.

После печели конкурс за президент на ТНК. Връща се отново в Юкос през 2003 г. след сливането на ТНК и Бритиш Петролиъм. Той е американски гражданин, работил е в американските петролни фирми Филипс петролиъм и Амоко.

По БТА

Още от Бизнес