Макрон: Данъците на интернет гигантите в ЕС - половината от вноската на Великобритания

Макрон: Данъците на интернет гигантите в ЕС - половината от вноската на Великобритания

Таксата, която ЕС обмисля да наложи на големите интернет компании, може да се внася в бюджета на ЕС и да се равнява на "половината от нужното финансиране" след Брекзита, заяви френският президент Еманюел Макрон, който пристигна на посещение в Холандия, предаде Франс прес.


Макрон се позова на данни на Европейската комисия и заяви на пресконференция с холандския премиер Марк Рюте, че тази такса би донесла нови приходи за политики на ЕС, без да се иска от страните членки да увеличат вноската си.

Марк Рюте, който е поддръжник на бюджетната дисциплина, повтори позицията, че не иска Холандия, която вече е нетен вносител в европейския бюджет, да плаща още повече. Той изрази желание отпускането на субсидии от ЕС да се прави при условие, че се провеждат задълбочени реформи и се спазват ценностите на ЕС.

Преди срещата си с Марк Рюте Макрон посети седалището на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. Организацията е учредена през 1997 г. за прилагане на международната Конвенция за забрана на химическите оръжия.

Елисейският дворец заяви, че това посещение на ОЗХО се вписва "в контекста на сирийската криза и нападението в Солсбъри". Имат се предвид подозренията за употреба на химически оръжия от сирийския режим в анклава Източна Гута и отравянето на бивш руски шпионин в Англия, което се приписва на Русия. Кремъл отрича обвинението, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?