Макрон е непреклонен в решението си да махне пресклуба от Елисейския дворец

Журналистите го обвиняват, че така подкопава прозрачността

Макрон е непреклонен в решението си да махне пресклуба от Елисейския дворец

Канцеларията на френския президент Еманюел Макрон потвърди, че залата за журналисти ще бъде преместена извън Елисейския дворец, въпреки протестите от медиите, че това ще затрудни отразяването на дейността на президенството, предаде Асошиейтед прес. 

Пресклубът в двореца съществува повече от 40 години. Скоро след встъпването му в длъжност миналата година, сътрудници на Макрон обявиха, че той ще я премести извън сградата, припомня Ройтерс.

Новият медиен център ще бъде завършен до края на годината и ще предостави подобрени работни условия за повече журналисти, съобщи президентската канцелария късно в сряда, въпреки че асоциацията на акредитираните към президентството журналисти бяха призовали Макрон да промени решението си. 

Новата зала ще осигури места за 35 журналисти вместо сегашните 16. Старото помещение в сградата ще бъде преустроено в заседателна зала за екипа на президентството. 

Запитан по-рано тази година за плана, Макрон заяви пред журналисти, че преместването е част от по-широки усилия за преустройство на двореца, наложено от натиска за съкращаване на разходите и нуждата на президентския екип от нова заседателна зала.

Според журналистите обаче преместването на залата извън двореца ще ощети един символ на прозрачността и отчетността, в полза на предпочитаната от Макрон комуникационна стратегия да използва Туитър и Фейсбук, за да заобикаля медиите.

Те се оплакват, че новият медиен център ще ограничи достъпа им до правителствените служители, отбелязва Ройтерс. Прозорците на сегашното помещение гледат към централния двор на двореца, което позволява на журналистите да виждат посетителите, които влизат или излизат.

Макар че според президентската канцелария преместването ще осигури на повече журналисти по-модерна и сигурна работна среда, правителствени източници признават пред Ройтерс, че главната цел е да се предотврати лесният достъп до съветници и служители, които могат да издадат неофициална информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа