Макрон е против разширяване на ЕС без реформи и повече интеграция

Френският президент призова ЕП да защити демокрацията и се обяви срещу "нелибералните демокрации“ в съюза

Президентът Макрон по време на речта си пред ЕП в Страсбург

Европейският съюз не трябва да приема нови страни членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат приети реформи, заяви френският президент Еманюел Макрон в реч пред Европейския парламент във вторник.

 

Макрон отбеляза, че иска да приобщи държавите от Западните Балкани към европейския проект, но че времето за тяхното присъединяване все още не е дошло.

"Ще подкрепя разширяване само когато първо има задълбочаване (на интеграцията) и реформа на нашата Европа", даде да се разбере той.

Макрон подчерта, че не иска "Балканите да се обърнат към Турция или Русия", но не иска и една Европа, която, при условие че функционира трудно с 28, а утре с 27 (страни членки), да... (се окаже) с 30 или 32 (държави), със същите правила".

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се съберат другия месец, за да обсъдят бъдещето на нестабилния регион, но на практика няма шанс някоя западнобалканска страна да получи покана за членство в съюза, отбелязва АП, имайки предвид насрочената за 17 май в София среща.

 

Срещу "нелибералните демокрации“ в Европа

Европа трябва да защити своя модел на либерална демокрация пред авторитарните режими по света и "нелибералните демокрации" в ЕС, заяви френският президент, цитиран от Ройтерс,.

"Отговорът пред лицето на авторитаризма не е авторитарна демокрация, а авторитетът на демокрацията", заяви Макрон, намеквайки прозрачно за правителствата на Полша и Унгария.

Френският президент призова за енергична кампания преди европейските избори догодина, в момент, когато блокът е изправен пред предизвикателствата на Брекзита и възхода на национализма. Важно е преди тези избори "да проведем демократичен, критичен дебат относно това, какво е Европа", подчерта той пред евродепутатите.

Според френския президент гражданите искат "нов европейски проект", който да отговаря на техните опасения и притеснения в свят, в който съюзници като САЩ обръщат гръб на многостранната търговия и договорите за климатичните промени. Демокрацията е най-добрият шанс на ЕС да се бори срещу възхода на национализма, подчерта той и призова европейските страни да защитават ценностите на свободата, равенството и многообразието.

"Искам да принадлежа към едно поколение, което ще е решило да защити твърдо своята демокрация. Няма да отстъпя пред никакво увлечение по авторитарните режими", заяви в речта си френският президент. "Не искам да съм част от поколение на сомнамбули", добави той.

Макрон предложи и създаването на европейска програма за финансиране на общностите, които приемат и интегрират бежанците, за да се избегне дебата за квотите за разселването им в ЕС.

 

"Лагерът на правото бе станал лагер на слабостта“

Френският президент защити ударите, които страната му нанесе заедно със Съединените щати и Великобритания по цели в Сирия.

"Ние се намесихме за честта на международната общност", обяви той пред Европейския парламент в Страсбург. Макрон се аргументира, че операцията е била проведена, за да бъдат спазени принципите на западния свят.

"Тези удари не решават нищо, но слагат край на една система, с която бяхме свикнали и при която, по някакъв начин, лагерът на правото бе станал лагер на слабостта", подчерта френският президент.

В събота рано сутринта трите западни сили нанесоха удари по обекти на предполагаемата химическа програма на сирийския режим след атака на 7 април в Дума, при която има подозрения, че е бил използван отровен газ.

Макрон обеща Франция да продължи да работи за "инклузивно политическо решение за Сирия, говорейки с всички страни - Русия, Турция, Иран, режима в Дамаск и опозиционните сили".

Някои евродепутати разкритикуваха френските действия в Сирия, предаде Асошиейтед прес.
"Спрете войната в Сирия" и "Долу ръцете от Сирия", можеше да се прочете на издигнати от тях плакати.

След речта на Макрон председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред евродепутатите, че е развълнуван от думите на френския президент. "Истинската Франция се завърна", подчерта Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Еврокомисията добави, че ЕС не е само клуб, воден от Франция и Германия, отговаряйки на притесненията, че традиционните водещи страни в Евросъюза имат надмощие в организацията. "Европа не е само френско-германска. Имаме 28" страни членки, подчерта той.

Избирането на Макрон за президент на Франция даде нова надежда на ЕС, но "Европа е отбор", заяви Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа