Макрон: Европа не може вечно да изчаква

Еманюел Макрон

Програмната реч на френския президент Еманюел Макрон в четвъртък в германския град Аахен, където той бе удостоен с награда "Карл Велики" заради своята "визия за нова Европа", вчера бе широко отразена в българските медии.

В речта си Макрон призова Европа да се обедини в днешния все по-сложен свят и пред едностранните действия на САЩ по въпроси като климата и иранското ядрено споразумение.

В частта от речта, посветена на реформите, от които според него има нужда Европейският съюз, Макрон спомена и името на българския премиер Бойко Борисов, което се превърна в акцент на информациите в българските медии.

Заради този интерес в петък от френското посолство у нас разпространиха пълен превод на тази част от от изказването на Макрон. Ето какво гласи тя:

"И накрая, последният императив според мен: да не чакаме. Всичко се решава сега! Чакахме се твърде дълго, дори понякога, нали скъпи Йошка, не успявахме да се дочакаме. Вината за това е взаимна, но днес вече нямаме право на това; да не чакаме днес да изберем каква да е Европа, защото изборът на Европа, виждаме ясно това и го припомнихме и двамата, ще означава едновременно и избор на Запада. Ние сме носители и на това, на способността да правим ясен избор, изборът не само да вървим напред към една Европа, може би с участието само на някои за известно време, може би с един по-интегриран кръг, защото Европа винаги така е вървяла напред, и това е една отворена врата, Бойко БОРИСОВ, както и Петро ПОРОШЕНКО го знаят, аз не вярвам в заключената с катинар Европа, предварително определила клуб за неколцина, но не вярвам и в една Европа, която би могла вечно да изчаква досега 28-те, а утре 27-те или кой знае колко страни вдругиден да постигнат до една съгласие по абсолютно всички въпроси.

Трябва да отчетем – защото сме напредвали винаги така – че някои имат силата на духа, характера, волята да вървят напред, ако правилата са ясни: вратите са отворени за всеки един и той ще може да се присъедини в деня, в който пожелае или е в състояние да стори това.

Но не можем да смятаме, че изборът на Европа би бил винаги продиктуван единствено от общия знаменател, избор на най-малкия риск, избор на най-малката крачка в последната минута, не! Трябва да градим амбициозно избора си, като дадем отново визия и то за 30 години напред на нашите съграждани, която да направи възможни впоследствие малките крачки и постепенното напредване, защото те имат потребност от посока, защото националистите са ясни, защото демагозите са ясни, защото страховете са ясни. Доброволците на Европа трябва също да бъдат ясни с цялата си сила и амбиция!"

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?