Макрон: Европа трябва да бъде теглена от авангард страни, искащи по-тясно сближаване

Макрон: Европа трябва да бъде теглена от авангард страни, искащи по-тясно сближаване

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Европа да бъде наново основана, многоформатна, теглена от авангард от страни, които искат да стигнат по-далеч в сближаването на икономиките и политиките си, съобщи Франс прес.

След парламентарните избори в Германия на 24 септември "Франция ще направи предложения на своите партньори за засилване на икономическото и парично сближаване и на сближаването на нашите фискални и социални политики", каза държавният глава в Елисейския дворец в първата си голяма реч за външната политика пред акредитираните в чужбина френски посланици.

Макрон ще предложи за задълбочаване на европейската интеграция в областта на отбраната и за изграждане на "истинска Европа на климата и енергията".

Брекзит, смята той, е показал, че "когато Европа е само един пазар, тя е отхвърлена". "Това трябва да ни накара да бъдем по-иновативни: трябва да мислим Европа в няколко формата, да напреднем с всички, които искат да напреднат, без да бъдем възпрепятствани от държавите, които желаят - и това е тяхно право - да напреднат по-бавно или не толкова далеч", добави държавният глава.

 

Френският президент смята, че Европейският съюз трябва да пренесе дебата отвъд Брекзит. "Предпочитам да градя бъдещето пред това да преминавам през миналото. Брекзит не трябва да отнема цялата ни енергия", каза Макрон.

По време на неотдавнашната си обиколка в Източна Европа, той призова партньорите си да се присъединят към това "ядро" желаещи по-засилена интеграция страни, отбеляза АФП.

Повтаряйки кредото си "Европа, която защитава", той изтъкна като приоритети реформата в предоставянето на убежище и по-добра защита срещу дъмпинг, давайки за пример усилията си за затягане на директивата за командированите работници.

 

Борбата срещу ислямисткия тероризъм е приоритет на френската дипломация

 

Борбата срещу ислямисткия тероризъм трябва да бъде приоритет номер едно на френската дипломация, заяви днес президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

"Сигурността на французите е основанието за съществуването на нашата дипломация", каза Макрон пред над 150-те френски посланици, събрали се в Елисейския дворец. По думите му това е необходимост, на която "трябва да отговорим, без да се огъваме".


Той заяви пред дипломатите, че иска Франция "да си възвърне мястото сред нациите" и "да бъде способна да направи така, че думата ѝ да се чува".

"Борбата срещу ислямисткия тероризъм е приоритет номер едно на нашата външна политика. Да, говоря именно за ислямистки тероризъм и напълно поемам отговорността за използването на това прилагателно", каза държавният глава.

Той заяви, че "възстановяването на мира и стабилизирането на Ирак и Сирия са жизнен приоритет на Франция". Макрон, който шокира сирийската опозиция през юни като каза, че не вижда легитимен приемник на президента Башар Асад, увери, че "възстановяването на правовата държава в Сирия трябва да бъде придружено от даване под съд за извършените престъпления, особено от ръководителите".

По по-общата тема Близък изток Макрон заяви, че отказва да избира между двете регионални сили - сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран - и допълни, че Франция стои твърдо зад споразумението за иранската ядрена програма, постигнато през 2015 г., в момент, когато то е застрашено от влошаването на отношенията между Техеран и Вашингтон.

Макрон обяви, че на 12 декември Франция ще организира международна среща на върха за климатичните промени, точно две години след подписването на Парижкото споразумение за климата, което също като ядрената сделка с Техеран бе поставено под въпрос след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп.

АФП отбелязва, че в речта си Макрон за пръв път е очертал контурите на цялостната си външнополитическа доктрина.

 

Срещата на ръководителите на френските дипломатически мисии ще завърши на 31 август. Очаква се резултатите от нея да бъдат резюмирани от външния министър Жан-Ив Льо Дриан.

 

Френската външнополитическа служба е една от най-големите в света. Зад граница страната е представлявана от 170 посолства. Над 10 000 души са на щат в Министерството на външните работи, две трети от които работят в други страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа