Макрон: Франция ще удари Сирия, ако се потвърди употребата на химическо оръжие

Френският президент се обяви за задължителна военна служба

Еманюел Макрон
Франция ще нанесе удар в Сирия, ако се потвърди, че сирийското правителство е използвало забранени химически оръжия, заяви френският президент Еманюел Макрон. 
 
"Ние ще ударим местата, откъдето тези атаки са извършени или организирани. За сега нашите служби не са установили доказателства, че химически оръжия са били използвани срещу цивилното население. Веднага, ако се появят доказателства, аз ще направя, каквото казах“, каза Макрон пред журналисти. 
 
По думите му "приоритетът е борбата с терористите, с джихадистите".
 
Миналия петък в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, Макрон изрази безпокойство от индикациите, че бомби с хлор са били използвани неотдавна срещу цивилните в Сирия, припомня Ройтерс.
 
Макрон каза, че що се касае до сирийския режим "ще съумеем да установим нещата преди края на конфликта. Може би ще знаем повече след края на конфликта, но това ще е от компетентността на международното право".
 
Макрон се обяви и за международна конференция за Сирия, която да се проведе ако е възможно в региона. 
 
"Не съм вманиачен по идеята за среща за Сирия, която да е в Париж", допълни той.
 
В отговор само няколко часа по-късно сирийският зам.-външен министър Файсал Мeкдад за пореден път отрече Дамаск да притежава химически оръжия и заяви, че употребата им е "неморална и недопустима независимо от обстоятелствата". 
 
Макрон поиска задължителна военна служба 
 
Президентът Емануел Макрон се обяви за военна служба, която да бъде задължителна и да продължи около три месеца, но може и да е по-дълга, до шест месеца, предаде Франс прес.
 
"Искам една задължителна служба, до която да имат достъп и жените и мъжете", каза Макрон и допълни, че "формата на тази служба може да бъде и гражданска".
 
Макрон каза, че не иска да се пилее прекалено много време по преговорите за Брекзит, предаде Ройтерс.
 
Той допълни, че е в интерес на ЕС, че Мишел Барние е единственият преговарящ по въпроса за Брекзит.
 
Париж иска нова система за европейските избори
 
Френският президент разкритикува политиката на ЕС като непоследователна. Той визира решението на депутатите от Европейския парламент да отхвърлят предложение за транснационални листи с кандидати за депутати. 
 
Макрон призова картата на европейските политически партии да бъде преначертана, предаде Ройтерс.
 
"В тези партии има непоследователност, която ни блокира. Мисля, че Европа би била по-добре в демократичен план с преначертаването на политическата карта", каза той и допълни, че ще излезе с нова инициатива за прогресивно обединяване на реформистите на изборите за ЕС догодина.
 
Макрон заяви, че няма значение от каква националност ще е следващият управител на Европейската централна банка, стига той или тя да са толкова компетентни, колкото е нейният настоящ шеф Марио Драги, предаде Ройтерс.
 
Той заяви, че би искал следващият председател на Европейската комисия да е амбициозен и допълни, е не е негов приоритет начело на изпълнителния орган на ЕС да застане французин.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?