Макрон и Джентилони призоваха за по-интегрирани действия на ЕС за миграцията

Френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Паоло Джентилони

Френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Паоло Джентилони призоваха за по-интегрирани действия на Европейския съюз за справяне с миграционната криза и подчертаха своя ангажимент за подсилване на структурите на еврозоната с общ бюджет, предадоха Ройтерс и ДПА.

Макрон, който прие Джентилони в Елисейския дворец преди срещата на върха на Г-7 в Италия тази седмица, отново изрази желанието си да работи бързо в ЕС за засилване на правилата за защита на работниците от социален дъмпинг и за подобряване на регулацията на обществените поръчки.

По думите му ЕС трябва по-добре да споделя бремето на големите миграционни потоци през Средиземно море.

Между 2014 и 2016 г. в ЕС по море пристигнаха 1,6 милиона бежанци и мигранти от Близкия изток, Африка и други места. Повечето първо пристигаха в Гърция, но сега се насочват главно към Италия, която от началото на 2017 г. е приела над 45 000 човека, дошли по море от Северна Африка.

"Ние не чувахме съвсем предупрежденията, които ни изпращаше Италия", каза Макрон.
"Искам да се заемем с истинска реформа на правото на убежище и на сегашните ни регулации, за да защитим по по-добър начин страните, които са най-засегнати от този миграционен натиск", заяви той.

Макрон настоя за структури в еврозоната с по-големи правомощия, на което се противопоставя Германия.

Той призова за "дългосрочна пътна карта" за създаване на "общ бюджетен капацитет, истинска Европа и истинска евро инвестиционна зона, която ще ни позволи да намалим различията между нашите икономики".

Джентилони настоя ЕС да разработи обща миграционна политика и призова за развиване на паричния съюз на еврозоната и напредък към фискален и банков съюз.

"Това няма да бъде бърз процес, но важното е да можем да започнем и да вървим в правилната посока", заяви той.

Макрон и Джентилони посочиха климатичните промени като един от въпросите, с които ще се опитат да се занимаят на срещата на Г-7.

Споделяне

Още от Европа