Макрон и Льо Пен водят преди президентските избори във Франция

Макрон и Льо Пен водят преди президентските избори във Франция

Еманюел Макрон и Марин льо Пен водят преди френските избори, сочи проучване на "Харис интерактив", цитирано от Ройтерс.

Еманюел Макрон ще получи 25% на първия тур на френските президентски избори, тоест увеличава подкрепата си с 1 процент, а при Льо Пен няма промяна и тя ще получи 22%.

Франсоа Фийон ще събере 19 на 100, което е спад от 1 процент. Жан-Люк Меланшон е без промяна – също с 19%.

На евентуален балотаж Макрон би победил Льо Пен с 66% (спад от 1 процент), Фийон с 68 процента (спад от 2 процента), а Меланшон с 60 на 100 (увеличение от 2 процента).

Фийон пък ще победи на евентуален втори тур Льо Пен с 58%, като тук не се отчита промяна, а Меланшон ще спечели балотаж срещу Льо Пен с 60% (спад от 4 процента) и Фийон с 58 процента, допълва БТА.

Всичките единайсет кандидати за президент на Франция ще се изправят в четвъртък в последен телевизионен сблъсък преди първия тур на президентските избори в неделя, съобщи Франс прес. Този път обаче няма да има дебат, а всеки от претендентите за Елисейския дворец ще разполага с четвърт част да отговори в ефира на телевизия Франс 2 на журналистически въпроси, за да убеди французите, че е правилният избор.

В края на една изключително напрегната кампания с много обрати, това ще е последният голям медиен форум с участието на всички кандидати. С особено голям интерес ще се следи представянето на четиримата фаворити за отиване на втори тур - Еманюел Макрон (центрист), Марин льо Пен (крайнодясна) и малко зад тях Франсоа Фийон (десен) и Жан Люк-Меланшон (крайноляв), които наваксаха донякъде изоставането си в социологическите проучвания на финалната права.

Финалният спринт ще бъде още по-оспорван от резултатите в сондажите за първия тур, които са в рамките на статистическата грешка, защото се очаква много хора да не гласуват и близо 30 процента от избирателите казват, че още не знаят за кого да дадат вота си в неделя.

Предаването ще започне тази вечер в 21 часа българско време по държавната телевизия Франс 2. Накрая, малко преди полунощ, всички кандидати ще се съберат в телевизионното студио за по две минути и половина заключителни думи. Но дори тогава няма да има дебат в този безпрецедентен формат, избран след множество договорки между телевизията и предизборните щабове на кандидатите.

"Дебатът е нещо чудесно, там има надхитряне, находчиви реплики и стойки, но три дни преди вота не от това имат нужда гражданите", заяви Мишел Филд, директор информация на Френската телевизия. Той допълни, че избраният формат е сериозен и балансиран. "Не се стремим към политически спектакъл", каза Филд.

Темите на дневен ред са покупателната способност, безработицата, международните отношения, Европа. Всеки кандидат ще има и картбланш да засегне въпрос по свой избор.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?