Макрон и Меркел ще се срещнат последователно с Тръмп през април

Ангела Меркел и Доналд Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел ще замине за Вашингтон за среща с президента на САЩ Доналд Тръмп на 27 април, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на германското правителство Улрике Демер съобщи, че двамата лидери ще обсъдят "двустранни въпроси и, разбира се, предизвикателствата пред външната политика и политиката на сигурност".

Френският президент Еманюел Макрон ще посети САЩ броени дни по-рано. Той е очакван във Вашингтон на 24 април, отбелязва АП.

Европейските лидери се опитват да съхранят споразумението между световните сили и Иран за ядрената програма на Техеран.

Тръмп обеща да изтегли САЩ от сключеното през 2015 г. споразумение до 12 май, ако в хода на преговори с участието на британски, френски и германски представители не бъдат коригирани сериозните, според него, недостатъци в текста.

Бъдещето на това споразумение ще зависи от успеха на намесата в последната минута на европейски лидери.

Макрон и Меркел вероятно ще са последните чуждестранни ръководители, подкрепящи споразумението, които ще се видят с Тръмп преди обявения от него краен срок.

Европейците искат също да ЕС да остане извън митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий.

Меркел и Тръмп са на различни позиции по редица стратегически въпроси като свободната търговия, имиграцията и климата, посочва Франс прес.

Тръмп отправи нападки срещу Германия и по-специално канцлера Меркел преди и след избирането си на президентския пост заради търговския излишък на страната, заплаши автомобилния сектор с по-високи мита и разкритикува приема на бежанци след 2015 г.

Берлин още очаква изпращането на нов посланик на САЩ, повече от година след встъпването в длъжност на Тръмп, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят