Макрон и Путин са най-харесваните от българите световни лидери

Макрон и Путин са най-харесваните от българите световни лидери

Френският президент Еманюел Макрон и руският държавен глава Владимир Путин са най-одобряваните от българите световни лидери. Това показа проучване на "Галъп". В световен мащаб най-много положителни оценки има за германския канцлер Ангела Меркел, а Путин печели по-голямо одобрение за сметка на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Проучването в България показва, че 57% от анкетираните имат положително отношение към френския президент Макрон срещу само 14 на сто с негативна оценка. Така балансът на Макрон е +43, а положителните оценки за него са се увеличили почти двойно в сравнение с мнението за предшественика му Франсоа Оланд преди две години.

В синхрон със световната тенденция и в България се повишава одобрението за руския президент Путин – от 46% на 53% за две година. Положителният му баланс е 25 при 17 при предишното проучване. На обратния полюс е американският президент Тръмп, който печели 52% неодобрение, а балансът между благоприятните и неблагоприятните оценки за него е отрицателен – минус 21. За сравнение предшественикът му Барак Обама е бил харесван от 47% от анкетираните в България и е имал положителен баланс от +18.

Обществено доверие у нас губи и германският канцлер Меркел. За две години нетната стойност за нея е намаляла почти 3 пъти – от +30 на +11. Това вероятно се дължи на политиката ѝ по отношение на бежанците, която доведе до сериозен спад на подкрепата за нея и в родната ѝ Германия.

Сред анкетираните в България турският президент Реджеп Ердоган получава най-негативните оценки, които го поставят на последно място от тестваните световни лидери с -53 пункта.

Добро отношение има и към папа Франциск. Той има одобрението на 57% от анкетираните срещу само 5 на сто с негативна нагласа. Ръководителят на римокатолическата църква е най-одобряван и в световен мащаб. Нивото на положителните нагласи към него е средно 56%, като достига до 75% при анкетираните в Латинска Америка (от където произхожда Франциск) и 66% - при живеещите в страните от ЕС.

Проучването на "Галъп" в 55 страни по света показва значително повишаване на позитивното отношение към Владимир Путин и значителен спад в одобрението към американския президент Доналд Тръмп в сравнение с предшественика му. Но и двамата политици се нареждат по одобрение след папата.

Преди две години положителните нагласи по света към президента на САЩ Барак Обама, точно преди края на мандата му, бяха около три пети (59%) в световното изследване. През тази година, след близо година от мандата на президента Тръмп, благоприятното отношение към него е на равнища около 31%, а неблагоприятното е 58%. Така той се оказва основният от изследваните политически лидери, за когото мнозинството има негативни представи, т.е. негативните оценки превишават позитивните.

Междувременно, положителните гледни точки към руския президент Путин са се повишили от една трета (33%) през 2015 г. до 43% сега. Путин е с най-високи сред изследваните лидери позитивни оценки във всички региони по света, освен в САЩ и в страните от ЕС.

Въпреки вътрешните политически проблеми в Германия дългогодишният канцлер Ангела Меркел се нарежда сред най-популярните лидери - 49% я одобряват, в сравнение с 42% преди две години. Тя побеждава новоизбрания президент на Франция Емануюл Макрон, който събира 45% одобрение при 42% одобрение, което имаше неговият предшественик Франсоа Оланд преди две години.

Споделяне

Още от Свят