Макрон и Рюте демонстрираха близки позиции по редица въпроси в навечерието на евровота

Макрон и Рюте демонстрираха близки позиции по редица въпроси в навечерието на евровота

Три седмици преди европейските избори френският президент Еманюел Макрон и холандският премиер Марк Рюте казаха, че позициите им се сближават относно една по-силна Европа, както и относно ревизиране на Шенген или относно климата, предаде Франс прес.

Двамата лидери, които имат несъгласия по някои икономически въпроси, се оказват съюзници за изборите. Партията на Рюте е член на центристкия и либерален Алианс на демократите и либералите за Европа, в който евродепутати от френската президентска партия биха могли да влязат.

"С Марк Рюте от две години работим за една Европа, която функционира. Ние имаме много общи позиции", каза Макрон, който прие Рюте на вечеря. Като пример за общи позиции той спомена отказа да се избързва с разширяването на ЕС, компромиси за реформата на еврозоната, както и амбиция за действия в областта на климата.

"Изборите, които идват, не са нито обикновени, нито маловажни. Нашите народи ще трябва да отговорят на един прост въпрос: "Стоп или още", заяви Макрон, защитавайки идеята за една още по-суверенна, по-екологична, по-социална Европа, която да е една действителна европейска сила, която да е още по-силна в икономически, иновативен, отбранителен и климатичен план.

Двамата лидери споменаха и за целта от нула въглеродни емисии за Европа през 2050 г. , предложена от Европейската комисия, която те ще защитават на европейската среща на върха в Сибиу в Румъния на 9 май.

Рюте подчерта, че Франция и Холандия са също така съгласни по въпроса за борбата с вторичните миграции (когато мигрантите пристигат през друга европейска страна), за принципа на солидарност при приема на мигранти и за ревизията на Шенгенското пространство, както за създаване на европейска индустриална политика.

"От време на време ние имаме различия, но когато сме съгласни, това веднага се превръща в европейски компромис", заяви Рюте.

Споделяне

Още от Европа