Макрон идва в Румъния и България заради нелоялната конкуренция на командировани работници

Еманюел Макрон посреща Бойко Борисов в Париж

Ваканцията на френския президент Еманюел Макрон приключи и в сряда той заминава на тридневна обиколка в Австрия, Румъния и България в усилията си да втвърди условията за командированите работници във Франция. На тази тема е посветен икономическият коментар на френското радио Европа 1 (Europe 1) тази сутрин, поместен в сайта на радиото и цитиран от БТА.

Неотдавна Макрон дори предизвика гнева на полското правителство, като обвини "някои европейски лидери", че гледат на Европа като на супермаркет. В основата на спора са командированите работници, изтъква авторката на коментара Карол Фери.

 

Тя дава за пример полски работник, който идва да работи временно във Франция, командирован от полския си работодател. Изискването е да получава минималната френска заплата и да бъдат спазени френските норми по отношение на работното време, хигиената и безопасността на труда. В същото време работодателят плаща социални вноски в Полша, където те са много по-ниски от френските.

Съществуват и множество нарушения: работодателят плаща минималната френска заплата, но след това кара служителя да си плати пътните, храната и нощувките.

 

Това е нелоялна конкуренция, тъй като по този начин компаниите предлагат във Франция наполовина по-евтина работна ръка. Тъкмо на това иска да сложи край Макрон.

 

Той настоява в доходите на работника изрично да бъдат включени разходите за храна, транспорт и настаняване. Освен това, докато в момента командированият работник има право да остане в дадена страна от ЕС три години, Макрон иска този период да бъде не повече от година. Европейската комисия обмисля да го намали на две години.

Френският президент иска да обсъди всички тези мерки със съответните страни. Той обаче не предвижда да отиде в Полша или в Унгария, а предпочита да потърси по-отворени за диалог съюзници, за да постигне консенсус, коментира Карол Фери.

 

Въпросът никак не е безобиден и измеренията му се простират извън икономическите аспекти, тъй като страхът от "полския водопроводчик" днес в много голяма степен е в основата на недоверието към ЕС и дори на засилването на ксенофобията, заключава коментаторката от радио Европа 1.

Икономическият всекидневник "Ле-з-еко" също се спира на обиколката на Макрон в Австрия, Румъния и България тази седмица. Изданието изтъква, че разговорите за миграцията може да се окажат не така напрегнати, както се очаква, тъй като Фронтекс отчита спад на притока на мигранти на италианското крайбрежие с 57 на сто през юли и с 4 на сто през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2016 година. Друг въпрос обаче - за командированите работници - продължава да буди остра полемика между Изтока и Запада на Европа, отбелязва публикацията.

"Ле-з-еко" подчертава, че Макрон иска да втвърди проектодирективата на ЕС в тази сфера, по-специално в борбата с измамите. В актуализирания вариант на директивата от 1996 година Брюксел включва изискванията за еднакво заплащане на еднакъв труд на едно и също място, което означава не само уеднаквяване на заплатите, но и на премиите, платените отпуски, тринайсетата заплата и други придобивки, припомня изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа