Макрон изпълнява обещанието си за по-строги етични норми в политиката

Макрон изпълнява обещанието си за по-строги етични норми в политиката

Новото френско правителство на президента Еманюел Макрон пристъпи към изпълнението на предизборно обещание да наложи по-строги етични норми във френската политика, след като изборната надпревара бе помрачена от скандал с присвояване на средства, предаде Ройтерс.

Министърът на правосъдието Франсоа Байру разговаря с водещи антикорупционни организации като "Трансперънси интернешънъл" и "Антикор" и с депутат социалист, който е специалист по борбата с корупцията, за да събере предложения за оздравяването на политиката във Франция, която има дълга история на корупционни скандали.

"Искаме този документ да се справи с всички отдавна висящи и нерешени въпроси. Това значи, че може да ни се наложи да променим някои навици", каза Байру след разговорите.

Макрон обеща в предизборната си кампания да внесе проектозакон за етиката в обществения живот преди парламентарните избори в средата на юни.

Консервативният кандидат за президент Франсоа Фийон, който отначало бе фаворит за спечелване на изборите, през март стана обект на официално разследване по подозрение в присвояване на държавни средства. Според медийни разкрития Фийон платил на съпругата си и две от децата си стотици хиляди евро държавни средства за фиктивно възложена работа.
В сегашната практика не е незаконно френски депутат да наеме свой роднина като сътрудник и Фийон отрича да е извършил нарушение.

Макрон заяви, че новият му закон ще забрани на депутатите да плащат заплати на свои роднини и ще направи всичките им доходи облагаеми.

Депутатът социалист Рене Дозиер даде на Байру предложенията си за нов закон за етиката, включващ по-строги условия за регистриране на политически партии заради роящите се малки партии, чиято основна цел е да получат държавна субсидия.

Той също така предлага да се публикуват имената на лица, които даряват повече от 2500 евро на политици, а депутатите да служат не повече от три мандата. В момента ограничение на депутатските мандати във Франция няма.

Споделяне

Още от Европа