Макрон, Меркел и Фон дер Лайен обещаха да следват общоевропейския подход за ваксините

Макрон, Меркел и Фон дер Лайен обещаха да следват общоевропейския подход за ваксините

Президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът Меркел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърдиха, че са твърдо решени да следват общоевропейската стратегия за колективна покупка от ЕС на ваксини срещу коронавируса.

"Европейската координация трябва да обхваща както въпросите на поръчката на ваксини, така и тяхното производство в Европа", посочват тримата евролидери.

По-рано Фон дер Лайен каза на пресконференция в Брюксел, че страните от Евросъюза нямат право да водят паралелни преговори с шестте западни компании - доставчици на ваксини от списъка на ЕС, и да сключват с тях индивидуални договори за допълнителни или ускорени доставки. Тя настоя, че всичко това трябва да става само чрез компетентните органи на ЕС.

"Предстоящите зимни седмици най-вероятно ще бъдат най-трудната фаза на пандемията", каза германският канцлер Ангела Меркел. Мнението ѝ беше публикувано на уебсайта на федералното правителство,.

"Ден след ден Институтът" Роберт Кох" ни информира за стотици хора, починали от коронавирус, за хиляди, които се борят за живота си в реанимация и десетки хиляди нови инфекции", пише тя, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че лекарите и медицинският персонал в много болници работят на ръба на възможностите си. "И това, което чуваме за мутациите на вируса, не води до намаляване на тревожността - напротив", добави канцлерът.

По този повод Меркел посочи, че мерките за карантина, които бяха удължени от германските власти на 5 януари, са необходими, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на коронавируса.

"Колкото по-последователни сме днес, толкова по-скоро можем да възстановим контрола [върху разпространението на инфекцията] в бъдеще, толкова по-кратък ще е периодът, през който ще трябва да живеем с такива ограничения", посочи тя.

Канцлерът припомни, че ваксинацията е започнала в страните от ЕС, включително Германия. По думите ѝ всеки гражданин на Германия ще може да се ваксинира срещу Covid-19.

В същото време Меркел изрази увереност, че "е беше правилно да се заложи на общ европейски път" при доставката на ваксини срещу коронавируса. "Никоя държава не може сама да победи вируса, който засяга всички нас", убедена е тя.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?