Макрон най-вероятно ще има мнозинство във френския парламент

Еманюел Макрон гласува в избирателната си секция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията на президента Еманюел Макрон е на път да запише голяма победа на парламентарните избори в страната, предават световните информационни агенции. След края на гласуването екзитполовете показват, че “Република напред“ печели между 32 и 33% от гласовете.

Очаква се президентската партия и съюзникът ѝ МоДем да спечелят над 400 места от общо 577 в парламента.

Дясноцентристката формация “Републиканци“ на Франсоа Фийон печели 20.9%. "Националният фронт" – 13.1% и социалистите – 9%, предава ББС. Веднага след обявяването на резултатите говорителят на правителството заяви, че французите ясно са подкрепили курс към провеждане на големи реформи.

Изборите преминаха при слаба избирателна активност. Тя вероятно ще е под 50%.

Парламентарните избори във Франция са в два тура - днес и на 18 юни. Те са изключително важни за президента Еманюел Макрон, които се нуждае от голямо мнозинство в Националното събрание. На този фон има изключително отслабване на позициите на двете традиционни големи формации - дясната (партия "Републиканците") и лявата (Социалистическата партия).

Ако никой от кандидатите за дадено място в парламента не получи повече от 50 процента от гласовете на първия тур, двамата с най-много гласове автоматично се класират за втори тур. Същото се отнася и за всеки кандидат, подкрепен от над 12.5 процента от регистрираните избиратели, дори да се класира трети или четвърти. На вторият тур бива избран кандидатът, получил най-много гласове, независимо от избирателната активност.

На първият тур се явяват общо 7882-ма кандидати. Тяхната средна възраст е 48.5 години. Жените са над 42 процента. В сегашното Национално събрание жените депутати са едва 155 от 577, тоест 26.9 процента.

Голяма част от състава на парламента ще бъде подновен, тъй като повече от 200 от досегашните депутати не се кандидатират за нов мандат. Значителен принос за това има решението на президента Макрон партията му "Република, напред" да издигне за кандидати представители на гражданското общество. Другата основна причина е новият закон, предотвратяващ възможността да се заемат едновременно няколко изборни длъжности. Той накара някои досегашни народни представители да не се кандидатират за парламента, за да запазят местния си изборен пост.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?