Макрон не успял да убеди Тръмп да не напуска иранската сделка

В реч пред Конгреса френският президент отрече много от аспектите на политическите възгледи на американския си колега

Еманюел Макрон преди да започне речта си пред Конгреса на САЩ

В разговор с американски журналисти преди да отпътува от Вашингтон, френският президент Еманюел Макрон е признал, че вероятно се е провалил в опита си да убеди Доналд Тръмп да не напуска иранската ядрена сделка. Освен това той описал политиката на САЩ по отношение на международните споразумения като "безумна".

Това съобщава британският в. "Гардиън", като добавя, че според Макрон американският президент постъпва така по вътрешнополитически причини.

Отбелязвайки, че Тръмп е изтеглил Вашингтон и от Парижкото споразумение за климата - друг ангажимент, поет от неговия предшественик Барак Обама, Макрон подчертал, че подобни чести промени в позициите на САЩ по глобални въпроси "може и да работят в краткосрочен план, но в средно и дългосрочен план това е доста безумно".


Френският президент направил тези признания след като в пламенна реч в Конгреса на САЩ се застъпи за много от нещата, които неговият американски колега през по-голямата част от мандата си се стараеше да разруши. В речта си фенският президент отрече много от аспектите на политическите възгледи на Тръмп.

Срещу национализма, изолационизма и търговските войни

Френският президент бе бурно аплодиран в американския Конгрес, където бе поканен да произнесе реч, в която представи своята визия за света и за френско-американските отношения, предаде Франс прес.

За да изслушат речта на Макрон в пленарната зала дойдоха стотици членове на двете камари на Конгреса. Те посрещнаха топло Макрон, станаха на крак и го аплодираха три минути. Някои от конгресмените дори скандираха "Да живее Франция!". Съпругата на Макрон - Брижит, дойде в пленарната зала няколко минути преди президента и също бе аплодирана от парламентаристите, които станаха на крак.

"Това е чест за Франция, за френския народ и за мен да бъда приет в това светилище на демокрацията, където е написана толкова много от историята на САЩ", каза Макрон на английски език в началото на речта си.

Той припомни, че Франция и САЩ имат една много специална връзка, предаде Ройтерс. Говорейки за специалната връзка, Макрон припомни и срещата на Бенджамин Франклин и френския философ Волтер, "които са се целунали по бузите". После, визирайки приятелските си срещи с Доналд Тръмп от тази седмица, Макрон допълни "Това може да ви напомни за нещо", правейки паралел между срещите си с Тръмп и тази между Франклин и Волтер.

Той припомни, че "нашите споделени интереси" обединиха Франция и САЩ през 20-и век по време на двете световни войни и през Студената война, предаде ДПА.

След това обаче Макрон се обяви срещу национализма и изолационализма и призова САЩ да останат предани на глобалните идеали на сътрудничеството пред лицето на тероризма и на други предизвикателства.

"Ние можем да изберем изолационизма, оттеглянето и национализма - това е вариант. Това може да бъде изкушаващо за нас като временен лек за нашите страхове. Но затваряйки вратата към света, ние няма да спрем еволюцията на света", каза Макрон, който се обяви срещу изоставянето на свободата и срещу илюзията на национализма.

Макрон призова за единство пред лицето на новите сериозни заплахи и предизвикателствата, които носи 21-и век и които "нашите предшественици вероятно дори и не са си представяли", и заяви, че сега Европа и САЩ трябва заедно да посрещнат и да намерят отговор на глобалните предизвикателства на настоящото столетие.

По думите му, действайки в сътрудничество, страните могат да запазят своята собствена идентичност. Светът се намира в критичен момент, страните трябва да действат спешно като една глобална общност, за да защитят международни институции като ООН и НАТО, добави френският президент.

В речта си той защити идеята за силен мултилатерализъм и каза, че това изисква и участието на САЩ. "Това изисква - повече от всякога - участието на САЩ, тъй като вашата роля е решаваща за създаването и запазването на днешния свободен свят. САЩ са онези, които измислиха този мултилатерализъм. Вие сте сега онези, които трябва да ни помогнете, за да го съхраним и да го пресъздадем отново", каза Макрон.

Той повтори, че идеята са силен мултилатерализъм, няма да засенчи националните култури или идентичности. Макрон каза, че Европа и САЩ могат да работят заедно, за да изградят новия световен ред на 21 век.

Той изтъкна положителното въздействие на глобализацията в областта на иновацията и създаването на работни места и каза, че "търговската война не е подходящ отговор" на проблемите, възникващи от бързо развиващата се глобална икономика. Според него евентуална търговска война ще доведе до закриване на работни места и средната класа ще плати цената за нея. Той призова за справедлива и свободна търговия и за разрешаване на търговските спорове в Световната търговска организация.

Остро отхвърляне на външната политика на Тъмп


В речта си в Конгреса Макрон отхвърли политиката на Тръмп по отношение на споразумението за климата и иранската ядрена програма, отбелязва и "Дейли телеграф". Вестникът определя изказването му като остро отхвърляне на външната политика на Тръмп, провеждана под лозунга "Америка на първо място". С призива си Америка да остане ангажирана със света Макрон отхвърли изолационизма на американския президент, допълва "Телеграф".

"Ню Йорк таймс" определя речта като силно критична и също я описва като недвусмислено отхвърляне на политиката "Америка на първо място". При това Макрон го направи само ден след като двамата с Тръмп се засипваха взаимно с похвали, отбелязва американският вестник.

Според "Вашингтон пост" френският президент е очаровал с пламенната си реч и двете партии в американския Конгрес. Вестникът посочва, че голяма част от казаното от Макрон, макар и да е било формулирано така, че да предизвика вълнение и да е бъде с глобална насоченост, представлява директно предизвикателство към администрацията на Тръмп, както и към самия американски президент, с когото Макрон твърди, че има специални отношения.

Изданието отбелязва, че в медийното отразяване на визитата, както и в коментарите на опозицията и дори в собствената партия на Макрон във Франция, където Тръмп е изключително непопулярен, са били отправени критики към демонстрираните близки отношения между двамата лидери.

Според "Файненшъл таймс" френският президент се е опитал да затвърди отношенията чрез внимателно режисирана визита, виждайки в Тръмп дългосрочна инвестиция.

По време на посещението на Макрон във Вашингтон двамата президенти се надпреварваха кой ще очарова повече другия, пише "Уолстрийт джърнъл", като изтъква, че френският президент е разчитал на добрите отношения между двамата, за да спечели отстъпки, с надеждата да убеди Тръмп да остане в иранското споразумение, преди същото да се опита да направи утре и германският канцлер Ангела Меркел.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" смята, че очакванията да бъдат постигнати бързи решения при посещението ѝ в Белия дом са големи, докато в същото време Макрон напуска Вашингтон песимистично настроен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?