Макрон номинира за премиер умерения консерватор Едуар Филип

Меркел определи новия френски президент като "шанс за нова динамика в Европа“

Едуар Филип

Новият президент на Франция Еманюел Макрон номинира за министър-председател 46-годишния консерватор Едуар Филип, съобщи генералният секретар на Елисейския дворец Алекси Колер, цитиран от Ройтерс. Филип е депутат, кмет на пристанищния град Хавър и член на умереното крило на основната десноцентристка партия "Републиканците".

По-късно той зае официално поста министър-председател на Франция. Церемонията по встъпването в длъжност се състоя в Париж в двореца Матиньон - резиденция на правителствения ръководител на Франция. Там Филип се срещна с досегашния премиер Бернар Казньов и двамата се ръкуваха топло, съобщи Асошиейтед прес.

С решението си да възложи на консерватор да състави новото правителство на Франция, Макрон цели да разшири политическата подкрепа за своето движение и да отслаби опонентите си преди парламентарните избори през юни, посочва Ройтерс.

Макрон се зарече да сложи край на традиционното разделение ляво-дясно, което от десетилетия господства във френската политика. Неговата центристка партия "Република напред", която е само на една година, сега трябва получи широка подкрепа за парламентарните избори.

Филип е приближен на бившия премиер Ален Жупе, който ръководи умереното крило на "Републиканците" и даде сигнали, че е склонен да помогне на Макрон. Неговото назначаване на премиерския пост може да накара още членове на консервативната партия да се присъединят към Макрон, отбеляза Ройтерс.

На младини Филип е бил активист, подкрепящ бившия премиер социалист Мишел Рокар, след което се е присъединил към десницата. Подобно на Макрон, сегашният кмет на Хавър е получил образованието си в най-престижните френски училища, преди да стане висш чиновник, а след това е преминал също като него в частния сектор.

Германофон, женен и баща на три деца, този аматьор по бокс се самоопределя като "много по-либерален от Ален Жупе". Филип се оттегли неотдавна от предизборната кампания на Франсоа Фийон, след като кандидатът за президент на "Републиканците" обяви, че ще бъде разследван за злоупотреба с държавни средства.

Партия "Републиканците" реагира хладно на номинирането на нейния член за премиер.

"Това е лично решение. Това не е политическо съгласие", заяви генералният секретар на "Републиканците" Бернар Акуайе.

"Дали този нов премиер ще подкрепя кандидатите на президентската "Република, напред!" или ще подкрепя кандидатите на партия "Републиканците", кандидатите на собственото му политическо семейство?", запита Бернар Акуайе.

Меркел: Новият френски президент е шанс за нова динамика в Европа

В първия си пълен работен ден като президент Макрон пристига в Берлин на първото си посещение в чужбина.

Преди срещата си с него германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес, заяви, че избирането на новия френски президент е възможност за внасяне на нова динамика в Европа.

"В дългосрочен план Германия ще е добре, само ако Европа е добре, а избирането на новия френски президент ни предлага възможност за нова динамика в развитието на Европа", каза Меркел. "Ще направим всичко възможно да развием добри инициативи с новия президент Макрон", добави тя.

Канцлерката заяви, че не смята да казва на Франция какво да прави, докато Макрон се опитва да съживи икономиката на страната си. Преди днешната среща тя беше запитана дали ще препоръча на новия президент да извърши реформи на трудовия пазар, подобни на тези в Германия преди десетилетие. "Аз съм последният човек, който ще съветва Франция какво да прави", отговори тя.

Меркел отбеляза, че за французите, и особено за младите хора, е важно да имат повече надежди за работа. През годините имаше много предложения за развиване на 19-членната еврозона. Ще обсъдя това с него разбира се и ще му кажа, че сме готови да постигнем нещо в това отношение заедно, каза канцлерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа