Макрон обеща да помогне на африканските страни срещу джихадистите

Макрон обеща да помогне на африканските страни срещу джихадистите

Френският президент Еманюел Макрон обеща в столицата на Мали Бамако да помогне на страните от групата Г-5 да получат финансиране за планираните от тях съвместни сили, които да се борят с ислямисткия тероризъм, предаде Франс прес.

Макрон обаче призова петте страни от групата - Мали, Нигер, Буркина Фасо, Мавритания и Чад - да демонстрират ефикасност в битката с джихадистите.

"Вие и вашите армии трябва да убедите хората, че групата Г-5 може да бъде ефикасна, и то като спазвате хуманитарните конвенции. Трябва да има резултат, за да бъдат убедени нашите партньори в това", каза Макрон при откриването на срещата на върха на Г-5 в Бамако.

Президентът на Франция призова петте страни от групата да се борят с тероризма и да го изкоренят, допълва Ройтерс.

"Всеки ден ние трябва да се борим с терористи, убийци, главорези. Ние трябва да водим тази борба твърдо и решително, трябва да изкореним заедно всичко това", допълни той.

В срещата на върха участват малийският президент Ибрахим Бубакар Кеита, чадският президент Идрис Деби Итно, мавританският президент Мохамед Улд Абделазиз, нигерският президент Махамаду Исуфу и президентът на Буркина Фасо Рок Марк Кристиян Каборе, припомня Франс прес.

Съвместните сили на групата Г-5 трябва на първо време да бъдат разгърнати в зоната на границите на Мали, Буркина Фасо и Нигер. Те ще допълват френската операция "Бархан", която е насочена срещу джихадистите в Сахел и мисията на ООН в Мали.

Идеята за регионални сили, подкрепяни от Париж, бе подета отново на 6 февруари на среща на върха в Бамако. Съвместните сили трябва да бъдат 5000 души, осигурени от петте страни. Впоследствие силите трябва да удвоят числеността си.

ЕС вече обеща 50 милиона евро за тях. Малийският министър на външните работи Абдулай Диоп вчера вечерта спомена бюджет от общо 450 милиона долара за съвместните сили.

Париж разчита на Германия, Белгия и Холандия за подкрепа на съвместните сили на Г-5. Франция се надява, че САЩ също ще окажат конкретна подкрепа предвид това, че те имат военно присъствие в региона с дронове, базирани в Нигер.

Ислямистки групи, някои от които свързани с Ал Каида, поеха контрола върху пустинния север на Мали през 2012 г. Те бяха прокудени от големите градове и други населени места там чрез френска интервенция година по-късно. Но ислямистите продължават да извършват атаки срещу миротворците на ООН в Мали, срещу цивилни и малийски военни, припомня Ройтерс.

Насилието се разпростря в съседните страни на западноафриканския район Сахел и Париж разположи хиляди военни там, за да се борят срещу ислямистите в рамките на операция "Бархан".

Групата Г-5 бе създадена през 2014 г., припомня ДПА. Площта на петте страни е около 5 милиона квадратни километра. Четири от тези 5 страни (без Мавритания) са сред 15-те най-бедни държави в света, според данни на ООН.

В района на Сахел три активни групировки - Ансар Дин, Ал Мурабитун и Ал Каида, в ислямския Магреб обявиха, че влизат в коалиция през март тази година, допълва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят