Макрон обяви пред депутатите скорошен план за намаляване на обществените разходи

Макрон обяви пред депутатите скорошен план за намаляване на обществените разходи

Френският президент Еманюел Макрон събра двете камари на френския парламент (над 900 парламентаристи) във Версайския дворец край Париж, за да произнесе пред тях реч, в която прави преглед на свършеното от него за първата си година като държавен глава, предаде Асошиейтед прес.


Пред парламентаристите той представя и бъдещите си намерения. Някои от парламентаристите обаче бойкотират словото на Макрон, критикувайки го, че е проява, присъща на монарх.


Пред депутатите Макрон обяви, че в скоро време ще има план за намаляване на обществените разходи, предаде Франс прес. Той каза, че неговото правителство ще представи в идните седмици нови решения, позволяващи да се спазят ангажиментите за намаляване на тези разходи. Макрон обеща, че решенията в тази насока ще са "силни и храбри".


"Не може да има намаляване на фискалната тежест или развитие на инвестициите без забавяне на непрестанното увеличение на нашите разходи", каза Макрон. Той припомни, че всеки иска да има намаляване на данъците, но никой не иска да поема отговорност, когато се вземат решения в тази насока.


Макрон каза, че намаляването на обществените средства "се придружава от реорганизация на държавата чрез засилване на нейното присъствие в териториите, чрез по-голяма гъвкавост при управлението". Той каза, че до края на годината премиерът Едуар Филип ще представи всички решения за необходимата трансформация в тази насока.


Франция в края на юни официално излезе от процедурата за прекомерен дефицит, започната срещу нея от Европейската комисия през 2009 г. След 2,6 процента от БВП през 2017 г., френският дефицит ще достигне 2,3 процента през настоящата година и 2,8 процента през 2019 г., смята комисията в своите икономически прогнози.

Споделяне

Още от Европа