Макрон официално дефинира новата френска "реалполитик" за Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Превръщане на борбата с тероризма в приоритет, сближаване с Москва: президентът Еманюел Макрон огласи официално новата френска "реалполитик" за Сирия, бележейки края на дипломация, която изискваше оттеглянето на президента Асад и поставяше този въпрос в центъра на мирното решаване на конфликта.

Съвсем директен, френският президент дефинира в две фази своя нов поглед в интервю за осем европейски вестника в четвъртък: "Не съм казвал, че свалянето на Башар е предпоставка за всичко, тъй като никой не ми е представил негов легитимен приемник!"

Формулировката официализира и подчертава завой, предприет след атентатите в Париж през ноември 2015 г., но тя предизвика изумление сред сирийската опозиция, за която Франция дълго беше основен поддръжник.

"Тези изявления са изненадващи, предвид това, че Франция беше една от четирите страни, които настояваха за оттеглянето на "Башар Химика", написа в Туитър Халед Ходжа, виден представител на сирийската опозиция.

"Срам за Франция, чийто ръководител Еманюел Макрон не смята Башар за свой враг и враг на човечността", реагира също в Туитър друг член на опозицията - Ахмед Рамадан.
В Париж "посланикът" на опозицията Монзер Махус отказа всякакъв коментар, преди "да разбере" какво е точното значение на думите на Макрон.

В течение на години Франция беше една от най-критичните страни към Асад, смятан за главен виновник за кръвопролитията и за "магнит" за терористите от цял свят.

"Асад и "Ислямска държава" са двете страни на един медал", повтаряха шефовете на дипломацията на бившия президент Франсоа Оланд, чиято доктрина може да се обобщи като "нито Асад, нито "Ислямска държава".

След атентатите във Франция през 2015 г., планирани в Сирия, тази доктрина се промени, а Оланд превърна борбата с тероризма в приоритет на сирийската си политика, като редовно повтаряше, че Асад не може "да представлява бъдещето" на страна, опустошена от шест години война с ужасяваща равносметка - над 320 000 убити и милиони бежанци.

"Не е човек на моментите състояния"

Друга промяна - политическото уреждане на конфликта вече не изглежда като ядро, а като следствие във френската доктрина.

В интервюто си Макрон, разбира се, твърди, че "е необходима дипломатическа и политическа пътна карта", но без да задълбочава анализа си и без да спомене и веднъж ООН.

Въпреки безсилието си и провала на вътрешносирийските преговори в Женева ООН и резолюция 2254 от 2015 г. досега бяха отправна точка за уреждане на конфликта.

"Промяната в курса е ясна", констатира дипломатически източник. "От години се казва, че Асад трябва да си иде, а това не доведе до нищо. В дипломатическо отношение няма никакъв напредък. Женева не постигна кой знае какво. . . Така не може да продължава", допълни той.

За Сирия "насоките ми са ясни", казва Макрон. "На първо място: тотална борба срещу всички терористични групировки. Именно те са нашите врагове. За да ги унищожим от корен, ни е нужно сътрудничество с всички и особено с Русия", заявява той.

Париж, който само допреди няколко месеца обвиняваше Москва в съучастничество във "военни престъпления" при отвоюването на Алепо, сега осъществява очевидно сближаване с Русия - неизменен съюзник на режима в Дамаск - и се надява да се върне в играта, възползвайки се от отсъствието на американска перспектива.

В края на май Макрон се срещна с Владимир Путин във Версай и макар тонът му да беше твърд, той ясно му предложи ново сътрудничество, основаващо се върху борбата с тероризма.
Неговият външен министър Жан-Ив Льо Дриан впрочем във вторник беше в Москва, за да положи основите на тази нова връзка в "дух на доверие", но в рамка от твърдост, категоричен е Макрон, като отново назовава своите изрични изисквания - "химическите оръжия и хуманитарния достъп", за които казва, че не "подлежат да обсъждане".

При все това, макар да повтаря, че Франция ще прибегне до удари, ако бъде използвано химическо оръжие, той не казва нищо за начина, по който смята да постигне спазването на "хуманитарната" му "червена линия", нито дали пред руснаците са поставени конкретните изисквания.

"Макрон е прагматик, не е човек на моментните състояния и управлява приоритетите. Той не проявява любезност към Путин или Асад. Да кажем, че той е по средата между реализма и цинизма", коментира специалистът по района Карим Битар.

По БТА.

Споделяне

Още от Европа