Макрон отстоява нуждата от здрав френско-германски съюз

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон потвърди своята увереност, че е необходим здрав съюз между Франция и Германия, предаде ДПА.

Европа не може да върви напред, ако има разногласия между Париж и Берлин, каза Макрон в интервю за няколко френски регионални вестника. По думите му той и германският канцлер Ангела Меркел изпитват взаимно уважение и поддържат добро сътрудничество.

"Немците направиха истински компромиси", каза френският лидер и изброява сфери като бюджета, еврозоната, отбраната, защитата на авторските права, както и отстояването на интересите на Европа пред световните сили.

Макрон заяви, че не е необходимо ЕС да бъда стерилен съюз, в който не се говори за разногласията. Той се позовава на партньорствата "Де Гол - Аденауер, Митеран - Кол и Шрьодер - Ширак, които са имали "истински различия в мненията, довели до истински напредък".

По темата за евроизборите, които ще се състоят в неделя във Франция, Макрон казва, че те са много важни и са първите от 1979 г. насам, които представляват "екзистенциален риск". Президентът отбелязва, че за пръв път се забелязва колаборация между националистически партии и външни интереси, чиято цел е раздробяване на Европа.

"Руснаците и някои други никога досега не са били толкова склонни да подкрепят крайни партии", заключава президентът на Франция.

В същото интервю той предупреждава европейците "да не бъдат наивни" относно възможностите за външна намеса в изборите за Европейски парламент, предаде Асошиейтед прес. Той обвинява директно Стив Банън, бившия стратег на Тръмп, и руски олигарси, че са в заговор с европейски националисти за разбиване на Европейския съюз.

Наскоро Банън беше във Франция и похвали предизборната кампания на крайнодесния лидер Марин льо Пен. Тя обаче се дистанцира от американеца в стремежа си да разшири подкрепата за своята партия Национален сбор.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?