Макрон пледира за последици срещу страните, които ползват финансите на ЕС, но загърбват принципите му

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от ЕС, които ползват финансите на съюза, но обръщат гръб на принципите му, трябва да усетят "пълните политически последици", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю пред няколко европейски вестника, между които "Гардиън", "Паис", "Зюддойче цайтунг", "Фигаро" и др., Макрон заяви, че съществува напрежение между западно и източноевропейските страни заради геополитическото им наследство, но не и конфликт.

Френският президент имаше предвид полското националистическо правителство, което от година е в спорове с ЕС заради поредица реформи, за които Брюксел казва, че отслабват независимостта на съдебната система и подкопават демократичните принципи. ЕС е в нелеки отношения и с унгарския премиер Виктор Орбан, който е най-евроскептичният лидер в блока.

"Европейските страни, които не зачитат правилата, трябва да плащат пълните политически последици", подчерта Макрон в интервюто.

Говорейки ден преди срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, където ще направи своя дебют, Макрон предупреди, че ЕС ще бъде отслабен, ако бъде позволено на отделни негови членове да нарушават правилата.

"Това е двойна измяна. Те решават да изоставят принципи на ЕС, обръщат гръб на Европа и имат циничен подход към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности", посочи Макрон.

В интервюто, в което отговори на въпроси за Европа, сигурността, борбата срещу радикалния ислям, войната в Сирия, Макрон определи политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп като "непредвидима" и "източник на безпокойство за света". Той изрази надежда, че САЩ ще се върнат в Парижкото споразумение за климата.

"Надявам се че Тръмп ще промени позицията си. Защото всичко е взаимно свързано. Не можем да се борим с тероризма ефективно, без да предприемем действия за климатичните промени", каза Макрон.

Според френския президент Европа трябва да възприеме общо подход в областта на отбраната и политиката за сигурност, за да се защитава по-добре. Съюзът трябва да се справя по-добре с охраната на границите си, с миграцията и молбите за убежище, добави Макрон. Той поднови призива си за единен бюджет на еврозоната и изрази надежда, че Германия няма да се противопостави на идеята.

Най-младият френски лидер след Наполеон заяви също, че иска да превърне френско-германския тандем в движеща сила за по-тясна интеграция в Европа.

По темата за Сирия Макрон каза, че не вижда легитимен приемник на сирийския президент Башар Асад и че Франция не смята вече неговото напускане на властта за предварително условие за решаването на 6-годишния конфликт. Френският президент добави, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция и че приоритет за Париж е борбата с терористичните групировки и да не се допусне Сирия да се превърне в провалена държава. Неговите идеи за Сирия са в ярък контраст с позициите на предишното френско правителство и напомнят на позицията на Москва че няма реална алтернатива на Асад, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа