Макрон пое отговорността за скандала с охранителя си Бенала

Александър Бенала до скоро пазеше гърба на Макрон

Френският президент Еманюел Макрон пое отговорност за скандала около Александър Бенала – охранителят, който наби протестиращ.

В аферата с Бенала "отговорният съм аз", каза Макрон пред депутати от мнозинствотовъв вторник, предаде Франс прес.

От близо седмица опозиция и гражданско общество настояваха държавния глава да проговори за това как неговият телохранител, преоблечен като полицай, е нападнал участници в първомайска демонстрацияи и е пребил един от тях. Във френските медии дори се появи информация, че в Елисейския дворец са знаели за скандала от месеци и са прикривали случая. Според социологическо проучване 75 процента от французите искаха президентът да заяви публично позицията си по казуса.

"Това, че републиката е достойна за пример, не пречи да стават грешки. Ако търсят отговорен, един-единствен отговорен, това съм аз и само аз. Аз се доверих на Александър Бенала", каза Макрон.Той добави, че по време на предизборната кампания Бенала е бил силно отдаден на каузата активист, но с действията си на 1 май го е разочаровал и предал.

Инцидентът създаде почва за политическо напрежение в страната и остри нападки срещу президента. "Търсят виновник. Единственият отговорен съм аз. Заставам пред вас. Който има желание да заповяда", коментира Макрон.

Скандалът с охранителя на Макрон стигна дори до призиви за сваляне на правителството. Мълчанието на президента доведе и до спад на популярността му до 32% - най-ниският резултат от септември 2017 г. насам.

Случаят с бившия член на кабинета на президента Макрон Александър Бенала е индивидуално провинение, а не държавен въпрос, заяви френският премиер Едуар Филип, цитиран от Франс прес.

"Индивидуалното провинение на този служител не е държавен въпрос. Разбирам, че може да ни се задават въпроси за евентуалната пропорционалност на взетото решение Бенала да бъде отстранен от длъжност за 15 дни през май, "но бързината на реакцията не може да се оспорва", заяви Филип в парламента.

На демонстрация по случай празника на труда 1 май Бенала е присъствал като наблюдател, обаче е носел полицейски обозначения. Той е бил заснет да удря демонстранти и едва след публикуването на кадрите през миналата седмица бе уволнен от Елисейския дворец, а прокуратурата започна разследване.

Ако полицейският инспекторат "направи предложения, аз лично ще взема необходимите мерки, за да се избегне повторение на такива нарушения", обеща премиерът.

Според допитване на института "Елаб"  три четвърти от анкетираните смятат, че Макрон трябва да взема отношение по случая.
Освен това 49 процента от запитаните са "крайно шокирани", а 31 процента - "шокирани" от инцидента. Само една пета не оценяват отрицателно този случай.

Мнението, че инцидентът с Бенала ще се отрази отрицателно на образа на Макрон, се споделя от 73% от анкетираните, докато 23 на сто не мислят, че имиджът на президента ще пострада. Четири процента дори смятат, че станалото ще се отрази положително на Макрон. Анкетата е извършена в интернет на 23 и 24 юли сред 983 пълнолетни граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа